Шенген – друг път

Пазим границите, страната е сигурна, няма мигрантски поток, оградата с Турция е непробиваема… Това са само част от глазираните приказки, с които ГЕРБ и правителството ни заливат от месеци, да не казваме с години. Мине-не мине обаче и избухва скандал, който тотално разбива на пух и прах всичко това. „Страшни“ метеорологични условия сринаха скъпата гранична ограда, нелегални бежанци бяха „гепнати“ в центъра на столицата…
Най-забавно, но и достатъчно плашещо, е, че дори и с нещо елементарно като документните проверки и инспекцията на багажи на летището в София не може да се справим. През март цял самолет идващи от Франция влязоха необезпокоявани в страната – граничарите пафкали цигари, пили кафета, а може и белотче да са разцъквали… Сега частен самолет заминал за Гърция, без някой да си направи труда да го провери. Човешка грешка и липса на комуникация, повтарят от МВР и ръководството на летището. Това извинение вече май 1000 пъти сме го слушали. В Европа и по света толкова тъп и лишен от въображение опит за измъкване не минава. Ама едно си баба знае, едно си баба бае… Белким и този път се размине с гърмене на „бушончета“, от които май нищо не зависи.
Обясняват Баце и компания на „международните партньори“ колко сме стабилни в пазенето на граници. И пиле не можело да прехвръкне. Крави и хора обаче могат да се движат необезпокоявано и непроверявано! Факт. Готови сме за Шенген. Дръжки! Или по-скоро – „друг път“. По всички параграфи е ясно, че хич не се справяме в опазването на границите. Властта обаче се справя с „усвояването“. Милиони пръснахме за строителство на огради, тоалетни по границата и какво ли още не. „Наши“ ремонтират и трасират. А летищата ще ги даваме на концесия, защото държавата не може да се справя с управлението им. Шенген ли? Дръжки!

Павлета Давидова

http://duma.bg