Шефът на „Пирогов“: Загубихме 450 000 лева заради пръстовите отпечатъци на Москов

Проф. Асен Балтов, новият директор на „Пирогов“, разказа колко пари е загубила болницата заради идеята на бившия здравен министър Петър Москов за пръстовите отпечатъци.

„450 000 лева загубихме заради тези устройства. Това беше стрес за пациенти и за служители. И сега сме ги опаковали тези устройства и ще ги подарим на Здравната каса. Те да мислят какво ще си ги правят. Единственото, което ще ползваме са лаптопите към тези устройства, които са с активна връзка“, каза Балтов пред Би Ти Ви.

Той обясни,че когато поел поста намерил дългове от 15 милиона и половина. Това се оказали пари от задължения към доставчици. И срокът, в който е можело да бъдат погасявани, е изтекъл. Това просто не е било казвано на хората.

„Успяхме единствено да погасяваме по 150 000 лева повече към тези фирми доставчици и заделихме към 100 000 лева за консумативи, за да може да се работи нормално“, каза проф. Балтов.

Той призна,че „Пирогов“ за миналата година е изгубил 251 хиляди лева от лекуването на неосигурени лица. До момента цифрата е 70 хиляди лева.

Бунтове и протести няма. Имаше разговор с колеги от реанимационните клиники. Днес разговорите продължават. Има намалени пари. Досега те са получавали плюс 18% като стимул. Но поради финасовото състояние на болницата, имаме дълг от 15,5 млн. и половина, решихме да въведем баланс. Това каза шефът на ”Пирогов” проф. Асен Балтов.

Трябва да установим,  защо едни колеги получават по-голямо финансиране , а други не . От реанимационните клиники 240 души са получили 960 000 лв., а другите, които са над 2000 – около 1 млн.  400 000 лв. Беше направен опит за баланс, но няма разбиране от тяхна страна. По-скоро е баланс, а не справедливост, обясни професор Балтов пред bTV.

Никой не знаеше, че има забавено плащане на дългове и просрочие на дълг от 15,5 млн. Това са задължения към фирми и доставчици на медикаменти и консумативи. Има две страни – едната е, че „Пирогов“ е тежка болница с 2200 души персонал. И второто, че имаме 24 часови дежурства, което изисква допълнителни екипи.

По мои изчисления за миналата година загубата ни е 251 000 лв., вследствие на преминали болни през спешните кабинети, за тази година са 80 000. „Пирогов“ не връща пациенти, посочи той. Успяхме да направим така, че да не увеличим разходите. Успяхме да погасяваме по 150 000 лв. на месец. Структурните реформи ще продължат. Заварих 2500 щатни бройки в Пирогов, днес са 2170 души. Оптимзация означава всички да са заети в лечебния процес и да има възможност за развитие, очерта основните задачи на болницата професорът.

За новият здравен министър ген. Николай Петров д-р Балтов каза само: „Много точен човек и знае какво прави“.

Резултат с изображение за Проф. Асен Балтов

http://epicenter.bg