Шефът на Renault-Nissan-Mitsubishi проговори: Невинен сън

Арестуваният за финансови злоупотреби шеф на автомобилния алианс Renault-Nissan-Mitsubishi Карлос Гон проговори след 7-седмичен престой в японски затвор.

За първи път Карлос Гон представи в съда в началото на януари 2019 г. своята версия за обвиненията срещу него за финансови далавери.

„Невинен съм в обвиненията срещу мен“, каза в японския съд с белезници на ръце и въже през кръста бившия шеф на Нисан, но все още настоящ изпълнителен директор на Рено, видимо вталил се и с побелели корени в косите.

Падението на управителя на световния автомобилен гигант – алианса Рено-Нисан-Мицубиши настъпи с ареста му през ноември 2018 г., последван от няколкомесечно разследване на японските власти след вътрешен сигнал от фирмата, че ръководителят им нарушава финансовите закони на островната държава. Японската прокуратура обвинява 64-годишния Гос в укриване на десетки милиони долари доход и злоупотреби с активите на Нисан, довели до загуби на фирмата.

Пред съда Гос заяви, че „винаги е действал законосъобразно“ и „със знанието и одобрението на останалото ръководство на фирмата“. Гос изрази своята „любов и уважение към Нисан“, обяснявайки на съдията, че е „отделил две десетилетия от живота си за вазраждането на Нисан, работейки ден и нощ“.

Гос съобщи също, че докато е бил изпълнителен директор на Нисан, е получавал „много изгодни“ предложения от конкурентни компании като Форд и Дженеръл Мотърс, но е избрал да бъде лоялен към Нисан. Гос настоява, че е бил „несправедливо задържан въз основа на необосновани обвинения“.

Гос е роден в Бразилия френски гражданин, израстнал в Ливан, но живеещ в САЩ. След ареста му на 19 ноември 2018 г. му е наложена мярка постоянно задържане под стража, защото има риск да се укрие от правосъдието. Основното обвинение към него е, че в периода 2010-2015 г. е укрил десетки милиони долара доход, за което може да получи до 10 години затвор, ако бъде признат за виновен. Второто обвинение към него е, че е използвал средства на Нисан, с което е ощетил фирмата.

„Вътрешното разследване на Нисан разкри съществени и убедителни доказателства за неправомерно поведение на г-н Гос“, каза говорител на компанията и допълни, че „разследването им още тече и обхватът му продължава да се разширява“.

Арестът на Гос разтърси финансовите пазари, а прогнозите са, че недоверието към производителите на марките автомобили на алианса намалява и това може да се отрази на продажбите през 2019 г. Алиансът Рено-Нисан-Мицубиши е стратегическо партньорство на автомобилните производители Рено, с централа в Париж, Франция, Нисан, с централа в Йокохама, Япония, и Мицубиши Моторс, с централа Токио, Япония. Алиансът произвежда световноизвестни марки автомобили, сред които: Рено, Нисан, Мицубиши, Инфинити, Дачия, Датсун и Лада.

Ако се притеснявате за личния си автомобил, купувайте резервни части за леки автомобили на изгодни цени, избирайки от над 1.000.000 достъпни варианта от www.euavtochasti.bg

EUavtochasti — всички нужни детайли за Вашия автомобил!