Шеф Андре Токев: Ако не се забавляваш в кухнята, влизаш в тунел без изход

Работата на шеф готвача е доста различна от романтиката, която ни е позната от телевизията и филмите. Това е едно стресово поприще, в което даже „рок звездите” като Антъни Бурдейн са застрашени от „прегаряне” и саморазрушително поведение. Затова и всъщност не е изненада, че някои от най-добрите в занаята в крайна сметка посягат на живота си.

„Като видях новината за смъртта на Антъни Бурдейн първо се шокирах, защото донякъде сме израснали с него, човек се вдъхновява от нещата, които е правил. Когато размислих какъв му е бил животът… Артистите влизат в един тунел, в един живот, в който трябва да спреш и да се огледаш какво става около теб. Влязъл е като ракета”, коментира пред камерата на bTV шеф Андре Токев.

Водещият на „Мастършеф” призна, че знае какво е работата да те погълне до степен, в която да застраши здравето ти – по време на работата по ресторант с амбиции за звезда „Мишлен” от напрежение се поболял и се наложило да влезе в болница. „Започваш сутрин в 4, вечер до 1. 24 часа, 36 часа съм работил без да спирам. Влизаш в един тунел и си мислиш, че си безсмъртен, но не усещаш как организмът ти се изморява, изморява…”, разказа Токев.

Снимка: bTV

Той е виждал свои колеги, които посягат към алкохола или наркотиците заради напрежението и липсата на подкрепяща среда вкъщи – а докато си „като ракета” е много лесно да зачеркнеш най-близките.

„Аз имам късмета, че се забавлявам с това, което правя, не чувствам стрес. Зависи как ще изградиш своя път. Работим по 16-18 часа, нямаш време за хоби, нямаш време за семейство. Трябва да намериш човек, с когото да живееш заедно и да разбира своята професия”, категоричен е той.

Затова и при подбора на готвачи в ресторанта си, шеф Токев им задава ключов въпрос – забавляват ли се с това, което правят: „Ако не можеш да понесеш стреса, то по-важно е какво се случва с теб и твоето семейство”.

http://btvnovinite.bg

loading...