Шеф в КАТ ми каза: Абсурдно е, имаме две стаи, пълни с номера, но трябва да спазваме закона

РУМЯНА ДЕНЧЕВА

Да ме накажат, но нека санкцията да е адекватна, казва икономистът, на когото свалиха номерата на колата заради книжка с изтекъл срок

– Господин Каролев, шофьорска книжка с изтекъл срок ви остави 6 месеца извън колата. Съотносими ли са престъплението и наказанието в този случай, както се полага на един закон?

– Сега ще видим дали е така. Най-вероятно е така, освен ако съдът не постанови друго. Проверих и се оказа, че има доста противоречива съдебна практика.

Това, което се случва, е, че книжка с изтекъл срок е приравнена на това

да нямаш изобщо

книжка

и никога да не си имал. Не смятам, че двете нарушения изобщо трябва да се слагат в едно и да се полага еднакво наказание за тях. Ами ако ти изтече срокът на личната карта, това означава ли, че не си българин? И за колко месеца?

– Значи вече има хора, които съдят КАТ заради същото наказание, така ли?

– Има. И най-често решенията на различните съдилища са доста разнопосочни. КАТ почти винаги обжалва във ВКС, където пък няма нито едно решение в полза на този, който се жали от тях. Колкото до самия процес, при нашата съдебна система той трае 3-8 месеца, повече, отколкото е наказанието.

– Ние, българите, много обичаме да казваме: И в ЕС е така, и в белите държави е така. Как е решен такъв казус другаде, знаете ли?

– Помолих един от моите асистенти да погледне какво става в ЕС. Той досега не е успял да намери закон, подобен на този, при който да се спира от движение колата. Да, глобите наистина са по-големи. Даже не е проблем и че ще ти свалят номерата, защото много хора не си плащат актовете и чакат да им мине давността. Така че аз не протестирам, че са ми свалили номерата. Но все пак не става дума за употреба на алкохол, на наркотици, да съм минал на червено. Не, просто бях спрян за рутинна проверка. И логично е, като си дадеш книжката,

да ти върнат номерата

А така се наказва собственикът на колата, който може да е различен от този, който е шофирал без книжка.

– Казвате, че ще търсите законодателна подкрепа. С аргументи само от вашия случай ли?

– След като споделих случката, ме засипаха с обаждания и подобни истории. Вашият колега, журналистът Васил Иванов, същото нещо му се случва. Закъснял с 6 дена и вече е със свалени номера. Днес в таксито шофьорът прочел някъде и ми разказва история. Отива на адрес в “Люлин”, ще кара момче с епилепсия на лекар. Майката на момчето му казва, че имат кола с инвалидни номера. Но те са свалени. Преди няколко месеца тръгва да го води в болница, излизат на шосето и той получава криза. Свалят го от колата, слизат хора и докато едни се мъчат да помагат, момче от блока взема колата да я върне на паркинга пред блока. Наблизо имало полицаи, които виждат кола, от която се качват, слизат и го спират. Книжката на момчето се оказва с изтекъл срок. Свалят номерата на колата на инвалида обаче. И така, имаме инвалидна кола без номера.

Бивш депутат ми сподели, че е затрупан с оплаквания от собственици на малки фирми за транспорт.

– Какво точно ще поискате да се промени?

– Наказанието за такова нарушение да се промени. Глоба и да ти върнат номерата. Да не се приравнява на тези, които никога не са имали книжка, карат пили или надрусани. И аз сега ще опитам

да събера консенсус

и да реша проблем, който всъщност не е мой. Защото аз утре си подавам документите и след пет дни ще си карам другата кола. Много хора обаче не могат да си го позволят.

– Не трябва ли да искаме от законодателите, като записват репресия в закона, да предвидят и задължения на другата страна? Например банките подсещат клиентите си, когато изтича срокът на картата им. Защо КАТ да не подсеща, че изтича срокът на книжката?

– Напълно съм съгласен. И веднага ти казвам – аз имах американска книжка, която ми я издадоха, докато бях там. Дойдох си тук и един ден получавам на адреса там, където живеят мои близки, писмо от тяхната администрация, от техния КАТ. Писмо, в което ме уведомяват, че на еди-коя си дата ми изтича срокът на книжката. Вътре има плик с марка. Защото ти си плащаш такси. В писмото пише: “Ако искате, кликнете едно кръстче и приложете чек за 30 долара”. Ако направиш това, автоматично ти се подновява и си получаваш на адреса новия документ. Това беше преди години. Сега сигурно става електронно.

Но от КАТ не са виновни. Дори един началник в тази служба ми каза: “Каролев, абсурдно е. Две стаи, пълни с номера, имаме вече, но трябва да спазваме закона”.

– Честите и непрекъснати промени на Закона за движение по пътищата подобряват ли качеството му, или побъркват шофьори и катаджии непрекъснато да четат, за да не изпаднат извън закона?

– Не съм експерт да преценя, но не усещам да се подобрява. Какъв е тоя закон, който, като го отвориш, няколко страници четеш промените в него – над 100 промени за една година. Докато ги научиш, те вече са други.

– Смятате ли, че ще успеете да съберете парламентарна подкрепа?

– Да, мисля че ще успея. Направих вече сондажи, без да споменавам имена, но има двама членове на транспортната комисия – единият от най-голямата управляваща партия, другият – от най-голямата опозиционна. Единият казва даже:

ще изляза да се извиня

публично на хората,

че съм допуснал да се гласува подобно нещо.

– А как се отнасяте към подхвърлянията по форумите от рода на: „Е, Каролев, сега ли видя, че законите са тъпи, като те хванаха по бели гащи?”.

– Как да се отнасям, освен като към пълни глупости. На тези хора бих им казал, че ако исках да си използвам положението и контактите, щях да го направя и нямаше да има случка. Но аз обичам да спазвам законите и ако не ги спазвам, да бъда наказан. Само че настоявам наказанието да е съответно на прегрешението.

168chasa.bg

loading...