ШИРОКО ЗАТВОРЕНИ ОЧИ

Български старчески дом е едно от огнищата на зараза с коронавируса, стана ясно още миналата седмица. Призна го и в интервю пред мен в петък министърът на труда и социалната политика Denitsa Sacheva.
Четирима вирусоносители са открити в Дома в село Гара Орешец, като заразата е вкарана отвън, въпреки забраната за влизане на външни хора, въведена с извънредното положение.
Заразеният е бил във видинската болница с други оплаквания и след лечение е върнат в дома в село Гара Орешец, въпреки че вече е станало ясно, че във видинската болница има открити над 10 заразени здравни работници. В дома работят 16 души, всичките са от селото, което е с близо 800 жители.
Защо е допуснато този човек да бъде върнат в дома за възрастни, министър Сачева не даде отговор.

/вижте въпросите по темата от 14:04 в линка/
Но каза, че изолация за карантина в тези домове е трудна. По – добре и да няма, защото след малко ще видите какво представляват изолираните места по българските стандарти.
Сачева прехвърли отговорността към общините, на чието пряко подчинение са някои от тези домове.
Някой ще обърне ли внимание на това място или не е интересно, защото никой не е избягал, за да се прибере там с такси.
Пиша това по няколко причини. Днес чух въпрос „по принцип за ситуацията в домовете“, без акцент върху съществуващото огнище и отговорността за появяването му, която някой трябва да понесе.
От няколко дни е официално оповестено, че повече от половината починали от коронавирус в Европа, са хора от старчески домове. Тази рискова група изобщо не е акцент в България, въпреки лецемерното призоваване за пазене на „нашите възрастни близки“.
Министър Сачева не ми отговори как се контролира ситуацията в домовете и дали е планирано тестване на служителите там.
Прилагам линк към един мой репортаж за състоянието на домовете за психично болни, за да придобиете представа на какви места пребивават някои от „нашите близки, които трябва да пазим“, за които отдавна не сме се сещали.
И, не, проблемът не е в хората по парковете. Проблемът е в забравените проблеми, които не изчезват със заповед.
Madlena Komitova, моля те, напиши как е във Виена.

Миролюба Бенатова

loading...