Ще има ли продължение сагата “Илчовски”, но с нова версия от ГКПП “Капитан Андреево?

Ще има ли продължение на сагата “Илчовски”, но с нова версия от ГКПП “Капитан Андреево? Отговорът на този въпрос ще стане ясен днес, след като по казуса със спряната лаборатория за фитосанитарен контрол и последвалия хаос с блокирани тирове, в антикорупционната комисия на парламента ще бъдат изслушани няколко човека. Това са шефът на ДАНС, директорът на БАБХ и собственикът на фирма “Евролаб 2011”, която държи въпросната лаборатория.

Очаква се всички нападки и последвали обяснения, на които станахме свидетели през последните две седмици, да се видят и чуят наново. Обвиненията обаче безспорно достигнаха “точката на кипене”.

Първото разкритие дойде от собственика на лабораторията Васил Димитров, който в отворено писмо до медиите съобщи, че български олигарх е поискал бизнеса му, но след като отказал, започнал държавния натиск и спиране на дейността му. Самият рекетьор го заплашил, че държавата ще се стовари върху него с цялата си сила. Последва отговор от ръководни  лица –  зам.-министърът на земеделието Иван Христанов и депутатът от ПП  Росен Костурков, които пък казаха, че бивш депутат е предложил на шефа на БАБХ два подкупа – първо от 100 000 лева, а след това от 6 милиона за година. Заговори се, че дори се е извършвала контрабанда.

Взаимните обвинения сами по себе си, спадат към графата тежки умишлени престъпления и е чудно защо досега компетентните органи в лицето на прокуратурата и МВР мълчат. На практика обществото е оставено само да решава кой крив и кой прав, без да разполага с всички доказателства в ръцете си.

Факт е, че на всички упреци от страна на държавата, Васил Димитров отговаря. Най-сериозното обвинение към него е, че лабораторията е работила без камери и по този начин не знае какво се  случвало там. Димитров обяснява, че зоната е гранична и само МВР има право да извършва наблюдения. “Частни лица нямат право да монтират камери. В противен случай не се знае къде могат да попаднат записите”, уточнява той пред журналисти.

Втората точка, по която управляващите критикуват “Евролаб 2011”, е че са монополисти в дейността. По този въпрос фирмата оборва “противниковия лагер” с аргумента, че още 4 фирми работят на място и имат договори с турските превозвачи да ги представляват пред българските органи.

Упреците за евентуална контрабанда се посрещат с учудване, а обяснението е, че преди да стигнат до точката за фитосанитарен контрол, товарите минават през граничен контрол, митница и рентген.

Зам.-министър Иван Христанов с видима гордост казва, че частната лабораторията се закрива, защото държавата трябва да си върне тази дейност.  Васил Димитров пък опонира: “90% от официалния контрол на продукцията в Европа се извършва от частни акредитирани лаборатории като нашата. А държавата има ангажимента да следи тях, респективно нас. Именно затова е въведен и механизма да акредитация”.

Христанов е категоричен, че няма връзка с бизнесмен, който да иска да сложи ръка на дейността, свързана с изследване на хранителните продукти, идващи от Турция. Шефът на лабораторията пък споделя обратното и уточнява, че е готов да назове рекетьора пред службите. Иска да каже кой е той и пред обществото, но само ако получи гаранции, че това няма да му коства живота. Отрича категорично за подкупите и казва, че обвиненията се хвърлят към него, с цел да го очернят. Припомня също така, че месец преди закриване на дейността му, всички институции са го проверявали – БАБХ, МВР, ДАНС, но не са установили нищо нередно.

Христанов пък на свой ред споделя, че служители на БАБХ са получили заплахи от въпросната фирма и искат да напуснат. Другата страна казва съвсем друго: “Инспекторите ги превърнаха в хамали, не могат да издържат и се махат.  Бизнесът ми е спрян напълно със заповед на шефа на БАБХ. Кого и с какво мога да уплаша, след  като нищо не зависи от мен?”.

Зам.-министърът казва, че шефът на БАБХ е обявил договора с „Евролаб 2011“ за нищожен. От там контрират, че подобно решение се взима само от съда, а не еднолично.

Припомняме ви, че точно преди една година бизнесменът  Светослав Илчовски обвини бившия премиер Бойко Борисов в корупция. Той направи това пред депутатите, като разкритията му бяха свързани с изнудване, търговия с влияние и т. н.

Как ще приключи войната на ГКПП “Капитан Андреево” предстои да разберем. Очаква се с днешното изслушване на страните в парламента, да се доближим още малко до истината.

Фрог нюз