ЩЕ НИ ЗАПАЛЯТ И НАС

НОВИНИТЕ ДНЕС, 06.01.2020 ГОДИНА

– БОГОЯВЛЕНИЕ, КРЪСТ И ХОРА
Големият християнски празник Богоявление или Кръщение Господне, беше отбелязан в цяла България. И отново и тази година показността и перченето изместиха смирението и радостта от празника. Мъже тропнаха едно хорце в ледените води на реките, защото това било „традиция”, като телевизиите жадно поглъщаха цирка, без дори да се запитат откъде идва подобна „традиция” и всъщност има ли я наистина или е измислена наскоро. Хвърлянето на кръста в реките също в последните десетилетия придоби популистки вид, но заради празника няма да коментирам неща, които ме впечатлиха неприятно.

– ИЗБРАНИЯТ КАТО ПРИМАДОНА.
Разбираме от медиите, че Избраният Гешев се ядосал на Нинова и отказал да я приеме за обсъждане на кризата в Перник за водата. Същото направил и кмета на Перник, който странно е от БСП. И докато кметът явно има някакви лични причини, или се е договорил с управляващата държавна власт, Гешев няма никакво извинение. Когато си главен прокурор, не може да се връткаш като вариететна актриса и да цупиш като някоя примадона. Емоциите нямат място в неговата работа. Мотивите, че Нинова щяла да свика пресконференция, с какво променя фактът на водната криза в Перник, за която някой е виновен? Подобно извинение за отменена среща е изцяло политическо и няма никакво оправдание. Главният прокурор има за задача освен да следи за законността, и да информира политиците и обществото за обществено значими въпроси. Подобно поведение на Гешев показва незрялост и силни съмнения доколко е подходящ за поста. Следващият път може пък да стане с левия крак или жена му да го ядоса и да откаже да повдигне обвинение или да разследва някого от чист инат! Или защото не е на кеф! Пореден сериозен гаф на Избрания.

– СТРАННИ ХОДОВЕ НА ТРЪМП.
Днес Нейно Превъзходителство Мустафата закара при ГМР специалният пратеник на Прокурора на САЩ в България – Джесика Ким – федерален прокурор от Охайо. Странно защо медиите са много обрани по повод новото назначение и функциите на федералния прокурор на чужда държава на българска територия. Още при посещението на ГМР при Тръмп, стана ясно, че САЩ ще изпратят свой прокурор, който да се бори на място с корупцията, организираната престъпност и прането на пари. Странно от дипломатическа гледна точка с подобни правомощия да изпращаш в друга държава подобен служител. Но като се вземе предвид неформалният ни статут на колония, нещата си идват на мястото. И бих попитала Тръмп какво точно не разбра от пряката си среща с ГМР. Все пак и корупцията и прането на пари са пряко свързани с управляващите. Няма как да се корумпираш, докато си работиш в малка семейно фирма, за да изкараш насъщния. А самият ГМР олицетворява и трите неща в едно. Направо като напитка 3 в 1, само където след това остава горчив вкус и отвращение. И мисля, че е крайно време някой политик да зададе въпроса какво точно ще прави Джесика Ким, след като ние все още сме суверенна държава, а разследването и повдигането на обвинения, както и присъдите са изключително право на българската съдебна система. И за пълнота на анализа да посоча получената от ГМР значка, на която има американското и българско знаме, но надписът е само за САЩ и естествено, коледна картичка от Тръмп, който предизвика моминско вълнение у Борисов.

– ЕНЕРГИЙНО БЕДНИТЕ В ПРОСПЕРИРАЩАТА ТЕРИТОРИЯ.
Ново изследване на Евростат посочва, че близо 1/3 от българите не могат да си позволят адекватно отопление през студения сезон, което ги прави най-енергийно бедните в Европа. Естествено, Борисов, който много охотно коментира БВП и инвестиции, е странно срамежлив при коментара на подобни класации. А ако има такива, то незабавно за виновник се посочват Орешарски, БСП, Нинова, Радев и Путин. А още по-странно е, че именно тези хора, които едва се отопляват и оцеляват, умират от кеф да се фоткат с ГМР. Мазохизмът на народа придобива притеснителни величини, налагащи спешно психиатрично лечение.

– ЩЕ НИ ЗАПАЛЯТ И НАС.
Днес ще коментирам и международното положение във връзка с убийството на генерал Солеймани. Конгресът на САЩ е внесъл предложение да бъдат ограничени военните правомощия на Доналд Тръмп, явно и те изненадани от убийството и ситуацията, в която Тръмп вкара не само Америка, но и целият Близък Изток. Другото интересно е, че на погребението на генерала според иранските медии, е имало милиони хора. А заканите на Иран, че ще излезе от програмата за ядрено разоръжаване, притесниха не само съседите им и САЩ. Очевидно е, че Иран, а дори и Ирак, който беше въвлечен в това убийство, няма да оставят нещата така. А Тръмп продължава да заплашва, че няма да допусне те да се въоръжат с ядрено оръжие. Щастливи са наивните. Впрочем Иран обяви награда от 80 милиона долара за главата на Тръмп. Интересни са реакциите на Борисов и Катка Външната, най-вече с липсата си. А ГМР трябва да отива в Истанбул да открива „Турски поток” с Ердоган и Путин. Направо си беше привикан на откриването. На тази ситуация в дипломацията й казват „усложнена”, а народът: „Отпред море, отзад – ….”.

Елена Гунчева

Снимка на Шести септември - страница на Елена Гунчева.
loading...