Ще превърне ли Елена Йончева магистралите на Борисов в общоевропейска предизборна тема?

Ще превърне ли Елена Йончева магистралите на Борисов в общоевропейска предизборна тема?

Някога магистралите бяха гордостта на Борисов. Днес обаче магистралите му от гордост се превръщат в тежък воденичен камък окачен на врата му. Елена Йончева и БСП поставят въпроса за проверки на качеството на асфалта им, които да бъдат извършени от международна лаборатория.

При това положение Борисов няма правилен ход.

Ако откаже допускането на такава проверка, то това ще е практическо самопризнание, че магистралите са строени с некачествен асфалт.

Ако допусне такава проверка, то вероятно ще се докаже, че полаганият асфалт е като този в смъртоносния участък на пътя край Своге – некачествен според признанието на български министър.

И нека не забравяме американския доклад за корупцията в България, където се сочи корупцията се е развихрила най- вече в инфраструктурните проекти. За този доклад Йончева говори твърде често.

Йончева вече е стигнала много по-далече отколкото Борисов, ГЕРБ и изпълнителите на строителството на магистрали предполагат. Тя цитира една цифра пред Сашо Диков – 40%. Да, според Йончева проверката чрез дълбочинни ядки от магистралите ще докаже, че 40% от парите за строителство на магистрали се връщат обратно към възложителите на обществените поръчки.

Всичко това показва, че вероятно сме в навечерието на чутовен корупционен скандал в ЕС. И ако някой се заблуждава, че битката за независима проверка на качеството на магистралите ще бъде в България, вероятно се е заблудил. Тези магистрали макар и строени в България, са строени с европейски пари. Именно това е предпоставка всеки един данъкоплатец живеещ в страна от ЕС да иска независима проверка за строителството на магистралите в България. Българските магистрали могат да се превърнат в общоевропейска предизборна тема през 2019г. Така българските магистрали могат да се превърнат във воденичен камък за ЕНП.

През 2019г като основна тема за евроизборите се очертава проблемът с мигрантите в Европа. Но темата за гранд корупция винаги може да се развихри. Достатъчен е макар и малък повод. Вероятно такъв повод ще е искането за независима проверка за строителството на магистрали в България със средства от ЕС. Отговор на този въпрос ще трябва да дават всички ръководни фактори на ЕНП. И най-страшният въпрос ще бъде пътят на тези 40% , за които Елена Йончева говори.

Българският народ има изключително мъдро духовно наследство. Именно народният гений е изказал мнението си стомните с вода – един път, втори път и на третия се чупят. През 2019г вероятно в ЕС никой няма да говори за Борисов 3, а за тези 40%, които вече Йончева спомена. И не бива да забравяме, че въпросът за тези 40% ще върви редом с въпроса за отнетия имунитет на Йончева. Така тези 40% ще бъдат и стрес тест за прокуратурата в България.

С други думи въпросът за тези 40% вероятно може да се окаже, че ще решава съдбите на ЕНП, Борисов и българската прокуратура.

Автор:
Петко Добрев

Петко Добрев

http://epicenter.bg