ЩЕ ПРОРАБОТИ ЛИ ПРОЕКТЪТ ЗА НОВА РЕЧ ПОСПОЛИТА?

Не, няма да проработи.

На първо място в самите украинско и полско общество тази идея има множество противници. Всъщност тя има само противници – освен вносителите на законопроекта.

Украйна се състои от различни етноси. Включително Западна Украйна. Ако се извърши изкуствено сливане с Полша, това ще предизвика верижна реакция на пълен разпад. Унгарците ще дърпат към себе си Закарпатието, румънците ще се намесят, левият бряг на Днепър ( някогашното Хетманство ) естествено ще се присъедини към Русия, заедно с Донецк, Луганск и т.н. А също и Крим. Полша няма достатъчно мощ, за да удържи тия центробежни сили. Защото те са породени от народността, а тя стои над всякакви проекти, не можеш да я цепиш като басма.

Поляци и украинци са различни народи, с различна историческа съдба и манталитет. Те не могат да живеят под един покрив. Не се търпят взаимно. Полско-литовската държава, създадена през 16 в., която включва и големи територии от днешна Украйна, е нещо различно от сегашния набързо възроден проект за полско-украински съюз. Но и тя е показала, че е мъртвороден скърцащ Франкенщайн, без спойка, защото е просъществувала само двеста години.

Всяка стъпка към създаване на полски протекторат в Украйна ( дори само в Западна Украйна ), ще докара хаос. Макар че е предвидено този протекторат да се крепи на оръжието на НАТО, това не е крачка към разбирателство на полските и украински граждани – напротив! Всичко показва, че „интеграцията“, така, както я разиграват Дуда и Зеля, има само една краткосрочна цел – Украйна, в качеството й на „полски квазипротекторат“ да бъде третирана „по сватовство“ като член на НАТО ( също както съпругата взема фамилното име на съпруга ), за да има причини руските военни действия на украинска територия да бъдат признати за агресия към страна – членка на НАТО.

Това е целият замисъл на чудовището, което стои зад Алианса и тласка Полша към неадекватни самоубийствени действия. Кой ще пострада пръв, ако НАТО атакува Русия от полска територия? Теб питам, Дуда?

Но явно Дуда и Зеля са еднояйчни близнаци. Не им пука за бъдещата съдба на поляците и украинците. Държавният и институционален хаос, който загиващата Украйна, разделена на отделни етноси и религии, ще насади в Полша е добре дошъл – както за САЩ и Западна Европа, така и за полския управленски „елит“ – те са едно и също котило. Фашизацията на Полша, която непременно ще последва от „срастването“ на двата държавни организма, ще бъде бонус за Запада ( Запад, разбира се, е евфемизъм ).

Главната цел е да се пролива славянската кръв, да се унищожава славянския ген. И ето го Дуда великодушно поставя на жертвеника своя народ – за да продължи войната и кръвопролитието.

Впрочем руските сили вече унищожиха два отряда от „полски наемници“, които от полска преминаха на украинска територия тази сутрин.

Антинародните предателски режими на Дуда и Зеля трябва да бъдат сринати веднага. Нито капка славянска кръв не бива да бъде пролята в угода на Злото.

Милена Върбанова