ЩЕ СЕ ИЗЯДЕМ ВЗАИМНО ОТ ЗЛОБА

За огромно разочарование, българите не можем да се обединяваме около общи каузи, дори не можем да се обединим около България. Личното его винаги стои на върха на пирамидата и командва всичко. Тези дни с погнуса гледам какво се случва на срещите за референдума. Не, че не го очаквах. След като беше поканена партия, която многократно е доказвала, че ако не е тя, няма никой да е. И която отрича всичко извън себе си.

Не казвам, че всички са безгрешни и другите също не са допуснали грешки. Но например грозното плюене на Николай Дренчев срещу хора, с които принципно имат общи идеи, даде тона за разправии, които предизвикват погнуса и отвращение. Хората от тези срещи така се плюят помежду си, както не съм виждала Възраждане и ДБ да се плюят помежду си. Впрочем, нищо ново. Аз например се боря за същите каузи и ценности, но от партията-преоснователка на България ме плюят само защото казвам истината за тях и не се възхищавам на простотията им.

Като Възраждане искат да са начело, защо не си организират един референдум, след като твърдят, че само те, те и единствено те могат да свършат нещо. Ами да започват, де, чакаме! И декларирам, че ще се подпиша и на тяхната подписка, защото каузата за защита на българския лев за мен е по-важна от личната ми обида. Истината е, че Възраждане не могат и не искат да работят с гражданите и гражданските организации, като ги подозират, че искат да им изземат славата и избирателите. Докато са с този манталитет, нищо добро не ни очаква. Рушат, вместо да градят.

Може да имам забележки към хората, които се изказваха и разводняването на нещата. Но никой не е професионален референдумаджия, за да е ясно всичко. Росен Миленов, доц. Сарийски и другите правят много за тази кауза. Редно беше да се чуе мнението на всички. А за ИК – да не мислите, че на българите им пука кой ще е там? Интересува ни самият референдум и да не се окаже пак безсмислена подписката като тази, събирана от Възраждане през 2018 година. Впрочем, като са такива големи специалисти, имат организация и знаят какво правят, защо тогава дори не я внесоха? Малоумните обяснения да си запазят за електората си, всеки, който разбира нещо от законите, му става ясно колко съшито с бели конци е оправданието.

И бих призовала всички страни да се спрат. Опорочават самата идея. Възраждане да си правят подписка и ИК, а гражданите да си направят отделна. Няма пречка да има два ИК и всички да се подпишем и в двете подписки. Но е отвращаващо да гледаме как българи, уж на едната страна на барикадата, взаимно се изяждат….

Елена Гунчева-Гривова