Ще се прегърнат ли Нинова и Борисов?

„Дали съм врабче, дали съм гълъб, няма да влизам в тона на тази дама, защото съм джентълмен. Ако не бях, щях да я сравня с някоя птица, но не и ястреб“. Думите принадлежат на бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и бяха изречени само преди два дни по адрес на председателката на БСП Корнелия Нинова. Тя пък обяви, че ГЕРБ се опитва от „ястреб да се превърне във врабче“. Пререканията пък бяха в резултат на разразилата се за дни антинатовска истерия срещу увеличаване на отбранителния потенциал на НАТО в Черно море: Нинова и Борисов си размениха взаимни обвинения за това кой повече козирува в Алианса – при положение, че България е негов член от 13 години.

Според лидерката на БСП, засиленото присъствие на бойни кораби в Черно море може да направи България плацдарм за военни действия. Борисов пък казва, че сме ставали мишена. Интересното е друго – левицата и претендиращата за дясна партия ГЕРБ, чийто позиции са много сходни, разиграват политически скандал, в основата на който обаче не стоят различни философии, а кой е виновен.

По сходен начин се развиха и взаимните нападки между БСП и ГЕРБ за така наречените им управленски програми. По същество и двете формации обещават на избирателите по-високи доходи, като визиите им отново не се различават съществено. Спорят само за това откъде да се вземат парите за жадуваното финансово благоденствие. БСП сочат едни цифри, ГЕРБ – други. Но спор по същество отново липсваше.

Няма сблъсък

Дни преди официалния старт на предизборната кампания двама от основните политически играчи създават впечатлението, че само си разменят реплики, но истинско противопоставяне между тях не съществена. Подобни мними сблъсъци обещават само едно – кампания на махленските закачки в стил кой каква птица е. Подобна размяна на реплики няма как да бъде политически спор. Не може да мине и за дебат. Такъв тип „разговор“ пълни заглавията на вестниците, но не носи информация за принципни различия. Нещо повече – дори не загатва да има различия, а създава информационна димка, която скрива същностните прилики. Защото би било необичайно двамата основни опоненти да агитират с едни и същи послания.

Мисля си, че точно така би изглеждала подготовката за създаването на коалиция между двама непримирими доскоро опоненти. Ако в развитите, западни демокрации би се стигнало до истински дебат, до размяна на идеи и до обсъждане на конкретни мерки и как те да бъдат приложени, в България конкурентите предпочитат да спорят кой е по-виновен за това, че сме в НАТО, преди да се прегърнат дружески – пред лицето на някаква „наближаваща заплаха“.

Избори до дупка?

Ясен маркер в тази посока бе и едно от последните изказвания на бившия премиер Борисов, който предрече избори на „всеки 5-6 месеца“. Близките резултати на ГЕРБ и БСП, според актуалните социологически сондажи, предвещават изравнени сили в парламента и още едни извънредни избори, през които вече широката коалиция може да бъде валидирана. Затова и няма нищо неразгадаемо в думите на лидера на ГЕРБ – като нагнетява напрежение и страх от безкраен изборен цикъл, той съвсем съзнателно отсега избутва дебата в посоката – управление на „националното спасение“. За да се случи то обаче сблъсъците между Корнелия Нинова и него трябва да са точно такива – лични, почиващи само на словесна конфронтация, но не и на идейни различия.

Официалният старт на предизборната кампания е в неделя. В нея партиите ще имат месец да убедят гласоподавателите, че могат да подобрят живота им. Арсеналът, който ще ползват, вече е заявен – високи доходи и сигурни граници в днешните несигурни времена. Чудесна база за дългоочакваната коалиция ГЕРБ-БСП. Със сигурност медиите ще отразят поредицата от словесни престрелки между Нинова и Борисов. Едно е сигурно – в тях няма да има дебат защо се стигна до кражбата КТБ, а разговорът за реформиране на съдебната система ще отсъства. Защото там позициите на „системните играчи“ (по Цветанов) са толкова близки, че не позволяват дори първичните спорове на тема кой каква птица е.

Резултат с изображение за Полина Паунова

  • Автор Полина Паунова
  • dw.com