Ще стане ли доц. Наталия Киселова служебен министър на Радев?

Заяви, че отговаря на всички условия, но…

Преподавателят по Конституционно право доц. Наталия Киселова отговори дали ще стане служебен министър на Румен Радев.

В ефира на Нова Нюз тя заяви, че говорейки за правителството, което е необходимо да се формира от НС или президента, хората, които ще бъдат поканени са от изключителна важност, защото трябва да са наясно какво е нужно да свършат.

Запитана дали с нея е разговаряно да поеме поста служебен министър на правосъдието, тя заяви, че краткият отговор е „Не“. В кръга на шегата обаче тя допълни, че отговаря на условията за министър.

Тя припомни, че решението за избиране на правителство се приема с обикновено мнозинство, което може да означава повече от половината при наличието на кворум. Тоест, ако влязат 121 депутати, може да бъде прието и с 62 гласа. Напускането или ротацията не се отразяват на кворума, който е 121 народни представители.

Доц. Киселова допълни, че сме свидетели на сравнително стриктно спазване на процедурата.
Тя посочи 18 септември като първата възможна дата за избори. Припомняме, че тази дата бе посочена и от президента Румен Радев в случай, че не се стигне до съставяне на кабинет в настоящия парламент.

По горещата тема с изгонването на руските дипломати, доц. Киселова коментира, че проблемът не е в ДАНС, а в дейността на политиците. В този ред на мисли според нея това не е било направено по елегантен начин, а е било избързано, за да може да бъде намален броят на служителите в посолството и в същото време да не се влошават повече отношенията, тъй като все пак сме в „по-студен мир“.

blitz.bg