Ще щракнат ли белезниците и за Валери Симеонов след ареста на Петър Харалампиев?

Кариерата на председателя на ДАБЧ Петър Харалампиев през последните четири години е пряко свързана с Валери Симеонов.

Именно по настояване на Симеонов през 2014 г. Харалампиев се сдоби с поста зам.областен управител на София-област, а през 2017 г. отново по настояване на Симеонов, Петър Харалампиев бе назначен за председател на Държавната агенция за българите в чужбина ( ДАБЧ).

Точно в този период гръмна и скандалът за фалшивите паспорти и връзката на ВМРО с тяхното издаване. Според френското издание „Нувел Обсерватьор“ паричните потоци от престъпната дейност се изчисляват на милиони евро. Още тогава Би Нюз в свои публикации прогнозира, че каналите ще бъдат насочени към Молдова и Украйна и вероятно съдейки от информацията за ареста на Харалампиев ще се окажем прави. Активната дейност в Украйна и Молдова провежда именно вицепремиера Валери Симеонов, като на всяка визита той е придружаван неотлъчно от председателя на ДАБЧ Петър Харалампиев. По информация от патриотичните среди и участници във задграничните воаяжи на българите в чужбина е дадено ясно да разберат, че Харалампиев е човекът, който контролира процесите за получаване на българско гражданство.

Създадени са вероятно нови канали и са привлечени съответните организатори, които да контролират процесите на място, както и да се отчитат редовно за всеки паспорт. Своя принос дава и Симеонов, който форсира промените на нормативната уредба с мотив, че има огромен недостиг на работна сила в сферата на туризма.
Видно е, че схемата е заработила добре, съдейки от информацията, че седмично са издавани по 30-40 паспорта срещу тарифа от 5000 евро за паспорт. Според непотвърдена информация от ДПС са знаели, за тези канали и поради тази причина още по-настоятелно искаха оставката на Валери Симеонов, като предупредиха, че ще използват всички законни средства.Сега остава да наблюдаваме ще щракнат ли белезниците и на Валери Симеонов?

Ще щракнат ли белезниците и за Валери Симеонов след ареста на Петър Харалампиев?

bnews.bg