ЩО НЕ СЕ РАДВАТЕ, БЕ?

С тъга и неистова мъка установихме, че в Брюксел Гешев не носи на никого радост. А тук гербавите така му се радват, все едно лично са го снесли. Но е хубаво отвреме навреме, въпреки концентрирането в пъпа си /образно казано, не че гербавите се замислят/, да знаят, че гледната точка откъм и към България, леко се различават!

В Европейския парламент безспорно се разбра, че на тях Гешев радост не им носи. Дори по реакцията на Лаура Кьовеши – новият европейски главен прокурор, може да се мисли, че за нея е срамно да стои в едно помещение със светилото на българската прокуратура. Разбирам я, винаги съм казвала, че корупцията е като проказа – заразна и лепкава, водеща до усещането за нечистоплътност и липса на морал. А когато това усещане идва откъм прокурор и то главен, проблемът е още по-сериозен.

По зададените въпроси на новата бухалка на прокуратурата, става ясно, че за ЕС битието и житието Гешеви, не са затворена книга и там се следи всичко, което се случва в България. Явно е нежеланието на европейските институции да се бъркат на правителството и прокуратурата в България. Но когато се афишира мутренско и мафиотско поведение от страна на представители на страна-член на Европейския съюз, проблемът става и техен. Защото главен прокурор, избран след масови протести, декларации от юристи и граждански организации със съмнение в процедурата и морала на единствения кандидат, е притеснителен за целия съюз. Защото показва пробив и в сигурността.

Досега ЕС не се бърка пряко, а след усърдните совалки и целувки на Борисов с европейски лидери и откровено продаване на гласовете на България при гласуванията в Брюксел, отпадна и мониторинга върху правосъдната система. Личното ми мнение е, че дори само физиономията на Избрания, ще убедят голяма част от европейските чиновници и лидери каква грешка са направили.

Интересни са въпросите и на румънските евродепутати към Гешев за „Апартаментгейт“, за разследванията на политици и престъпни групи, за личното му участие в тези разследвания. Още по-интересно е мнението на гербавите, че хората в цял свят са прости, след като тук са ни дресирали да мълчим.

Ирландският депутат Kлeъp Дeйли (Eвpoпeйcĸa oбeдинeнa лeвицa) бe oщe пo-ocтpa и oбяви: Бългapия пaдa нaдoлy в индeĸca зa ĸopyпция и тoвa нe pyши ли имиджa нa cтpaнaтa? „Πpиcъcтвиeтo нa г-н Гeшeв пpeдизвиĸвa cepиoзни пpитecнeния cpeд нac, вĸлючитeлнo и във вpъзĸa cъc cĸaндaлa „Aпapтaмeнтгeйт“, иcĸaмe дa гo чyeм и зa гpyпaтa „Heдoceгaeмитe“, зa дoгoвapянaтиятa, дoнecли пo-лeĸи пpиcъди. И oщe – ĸaжeтe ĸaĸ cтe били избpaн ĸaтo глaвeн пpoĸypop нa фoнa нa мнoгo бypни пpoтecти oт гpaждaнитe. Aвтopитeтът нa зaceдaниeтo ce пoдpивa oт пpиcъcтвиeтo ви!“. Какво по-ясно?

Световната политика търпи корупцията. И злоупотребата с власт. И диктатурата. И ограничаване на свободата на словото. Но….ако не се афишират постоянно и не се парадира с тях.

Коментарите са ясни. Избраният е ясен. Матрицата е ясна. Сега други са на ход.

Елена Гунчева

loading...