ЩРИХИ ОТ ПРОФИЛА НА СРЕДНОСТАТИСТИЧЕСКИЯ ГЕРБАДЖИЯ*

Той (тя) се отличават от обикновените хора по това, че са облечени скъпо и безвкусно. Телата им са обрижвани и добре нахрранени, но това не ги прави симпаттични.
Средностатистическият гербаджия непрестанно шари с очи, услушва се и има силно развит инстинкт да надушва далаверата и авантата.
Гербаджията, независимо от това дали е депутат, министър, кмет, общински съветник или координатор, има качеството неизбежно да попада в окото на скандалла, но това не го тревожи особено. Той или е бивш член на БКП, офицер или доносник от ДС. Най-малкото е бивш военен, бивш политически офицерр или старшина. Тази част от биографията му го прави безчувствен и му служи да се предпазва от нападките срещу него, били те устни или писмени.
Гербаджията обича да го охраняват – колкото повече гардове, толкова повече екстаз, задоволство и самочувствие.
Когато гербаджията не знае или не разбира онова, което му говорят, той многозначително мълчи или кима с глава, като имитира, че е в темата и всичко му е ясно.
Фундаментът на всеки гербаджия е стремежът му да се облагодетелства независимо как и на каква цена.
Гербаджията боготвори партийните си главатари и много внимава да не се издъни пред тях. Вроденият му страх пред началниците прави неспокоен сънят на гербаджията.
Като влезе в играта и се поналапа, гербаджията си хваща лъскава любовница, развежда се и сменя апартамента и колата си. Някои гербаджии придообиват и повече от един апартамент. Това, разбира се, е валидно и за представителите на другите политически партии, но при гербаджиите е силно изразено.
Когато сгафи, гербаджията моментално прехвърля вината си на други. Обикновено другите са политическите му опоненти.
Гербаджията обича да го включват в управителни и надзорни съвети, както и да е акционер в заможни компании.
При засукани и по-сложни ситуации гербаджията реализира своята безпомощност, като дезертира от мястото на сюжета. В това действие много му помагат тъмното му минало и някогашното му членуване в други партии, които ренегатски е изоставил и сега им се присмива.
За гербаджията би могло да пише и говори още много. Но с оглед на прогнозите, ГЕРБ скоро ще последв пътя на НДСВ, това говорене и писане губи своя смисъл.
д-р Фройд, известен още и като Л. К.
––––––
*Всяко съвпадение с лица и дати в тоя текст да се смята за случайно

Любомир Кольовски

Резултат с изображение за Любомир Кольовски

loading...