Ядем домати с колците

Свикнали сме социолозите да ни будалкат, но този път проправителствената „Алфа рисърч“ надмина себе си. Вземайки повод от посещението на патриарх Кирил у нас, агенцията на Боряна Димитрова вади бомбастични цифри, според които бил налице „сериозен спад в традиционно позитивното отношение към Русия от 66% на 56%“. В същото време като скачени съдове, видите ли, растяла подкрепата на българите към ЕС и НАТО – респ. от 50 на 58% и от 38 на 44%. Безсмислено е да спорим с телевизори – такива са повечето подобни агенции и НПО-та, които си мислят, че като хвърлят в публичното пространство някакво свое проучване, общественото мнение трябва да го приеме за чиста монета и да бъде респектирано. А като имаме предвид тясната връзка на „Алфа рисърч“ с кръга около Прокопиев и Плевнелиев, спорът „вярно или не“, става излишен.
Как и защо „Алфа рисърч“ взема като база цифрата 66%, за да отчете 10-процентов спад в симпатиите към Русия, е отделна тема. А „скокът“ в подкрепа на НАТО пък направо обижда българите: „ядат доматите с колците“. Според маса други проучвания делът на симпатизиращите на Русия българи традиционно гравитира в диапазона 70-80 на сто. Затова и изкуствено предизвиканите скандали около посещението на патриарх Кирил у нас доведоха до изкуствени внушения, благодарение на редовната русофобска истерия. Ето и вчерашната стенограма на разговорите между него и Радев го доказаха, макар и постфактум.
По принцип темата е доста неудобна за властта и затова умишлено се избягва за каквито и да са проучвания. Интересно би било например как се движат тези проценти днес на фона на постановката със Скрипал и гоненето на руски дипломати. Но „Алфа рисърч“ едва ли ще посмее да направи подобен тест. А най-добре да измерим подкрепата с едно референдумче. Нали на това му казваха пряка демокрация? Само че на никого „горе“ не му стиска.

Валентин Георгиев

http://duma.bg