100-годишен куфар с писма и снимки на именитата Недялка Симеонова дари внукът й Филип Симеонов на музея в Хасково

Три куфара със снимки, писма, партитури и други вещи на световно известната хасковска цигуларка Недялка Симеонова, наричана още детето-чудо, дари днес на Регионалния исторически музей в Хасково нейният внук Филип Симеонов.

Вещите, останали скъп спомен от Недялка Симеонова са съхранявани в голям куфар, с който именитата цигуларка е обиколила света. Той е кожен, френска изработка и е около 100-годишен. В него беше и парче и от крилото на самолета на БГА Балкан ИЛ-18,  който на 21 декември 1971 година катастрофира при излитането си от летище София. При самолетната катастрофа загиват 30 души, сред които и българската певица Паша Христова. Сред оцелелите е синът на цигуларката Недялка Симеонова –  легендарният джазмен Димитър Симеонов. По онова време той е диригент на оркестър „София“. Известен цигулар, саксофонист и първи преподавател на саксофон в Консерваторията. Умира в началото на 2019 г.

Филип Симеонов подари книги за баща си Димитър Симеонов Снимка Хасково Прес

Дълго време държахме това парче от крилото на катастрофиралия самолет на видно място вкъщи, разказа днес синът му Филип Симеонов. По този повод той разкри, че преди 4 години по спомени на баща си от самолетната катастрофа е написал текст за песен „Черен декемврийски ден“. Това е тъжна песен, но описва момента, когато през деня тези хора са били весели, радвали са се, че пътуват, но ги застига тази трагедия, каза Филип Симеонов.  Песента няма да я чуете на много места, добави той.

Филип Симеонов показва парче от крилото на изгорелия през 1971 г. самолет Снимка Хасково Прес

Филип разказа част от нелекия живот на баба си Недялка Симеонова, която едва 12-годишна след тежко пътуване до Русе – в дъжд, кал и студ, с току-що скъсани обувки тя не се отказва, излиза на сцената и свири всеотдайно. Това да си изпълниш концерта въпреки трудностите е пример, който се дава веднъж.  За баба си Филип е категоричен, че е талант, но без труд не става нищо.

Сред старите снимки е и тази на великата цигуларка Недялка Симеонова Кадър Хасково Прес

Решението да дарят на Регионалния исторически музей Хасково всички тези скъпи за семейството спомени от Недялка Симеонова е взето заедно с баща му още докато е бил жив. Но през последните години се е придвижвал трудно, поради което не са успели досега. В тази връзка Филип Симеонов разказа за баща си, че когато са го удостоили с титлата Почетен гражданин на София през септември 2018 г., той казал „Ми, малко късно“ и през януари 2019 г. починал.

Куфарът, с който Недялка Симеонова обикаля света Снимка Хасково Прес

Филип Симеонов разкри, че сред по-младите наследници на Недялка Симеонова няма музиканти. Явно не сме го наследили това, коментира той. Филип има двама братя. Брат му Робърт умира на 20 години. Другият се казва Мартин и е по-голям от Филип. Той днес не успял да дойде в Хасково. И от двама ни не става музиканти, сподели Филип.

Сред ценните спомени, които внукът на Недялка Симеонова дари днес на музея е едно писмо от именитата цигуларка до майката и бащата на Филип. То е от 3 февруари 1959 г. В него Недялка пише: „Аз съм вече по-добре.“ А всъщност след месец умира. Това може да направи само човек, който е достатъчно силен, за да запази духа и на околните, коментира Филип.

Писмото от Недялка Симеонова от 3 февруари, 1959 г. Снимка Хасково Прес

За поколенията вкъщи Филип каза, че е запазил две снимки, вещи на баща му, но те представлявали много по-малка част от това, което е днес тук в музея.

Сред дарените днес ценни спомени имаше партитури, композирани от бащата на Филип Симеонов, както и негови награди. В куфара имаше грамофонни плочи на Недялка Симеонова.

Снимка Хасково Прес

Сред вещите се откри стара малка плоча, подарена от бащата на руския изпълнител Филип Киркоров на бащата на Филип Симеонов.

Особено щастливи от дарението бяха уредниците в РИМ-Хасково, които казаха, че то ще бъде експонирано при изложби, ще се попълни и липсващата информация. Днес научихме още неща за живота на световноизвестната цигуларка, предполагаме, че ще научим още, споделиха те. От тук нататък имаме поне два месеца работа, признаха служителите в музея.

Снимка Хасково Прес
Снимка Хасково Прес
Парчето от самолета Снимка Хасково Прес
Писмо на Недялка Симеонова до родителите й от 1957 г. Снимка Хасково Прес
Снимка Хасково Прес
loading...