133 години от Съединението на България

Днес честваме 133-та годишнина от Съединението на България и за 26-ти път празника на Пловдив.

Честванията по повод годишнината от обединението на Княжество България и Източна Румелия в града под тепетата по традиция започват в 9:30 ч., когато ще бъде даден старта на 43-тия Международен мемориален маратон „Съединение”, който тръгва от площада на град Съединение.

Награждаването на победителите е в 12:00 ч., на мястото на финала.

В 10 ч. в Катедрален храм „Света Богородица” ще бъде отслужен тържествен молебен от Негово Високопреосвещенство Пловдивският Митрополит Николай. Държавният глава Румен Радев ще присъства днес в Пловдив на честванията на годишнината от Съединението. От 20:30 ч. президентът ще участва в тържествената церемония на площад „Съединение”, а в 21:00 ч. ще произнесе слово.

Празненства ще има и в София. От 11:30 ч. пред Мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг на бул. „Васил Левски” 81 ще се проведе тържествено честване на 133-та годишнина от Съединението.

Организатор на събитието е Столична община. В програмата ще участват Националната гвардейска част, вокален ансамбъл „България” с диригент акад. Валентин Бобевски и актрисата Силвия Лулчева. Слово ще произнесе доц. д-р Тодор Чобанов, заместник-кмет на Столична община

133 години от Съединението на България

cross.bg

loading...