18 млн.лв. борчове има БНТ, разкри С. Диков

 Единствената реформа в БНТ за 20 години е, че са разменили местата на мъжката и на женската тоалетна, посочва кандидатът за нов шеф на държавната телевизия Сашо Диков пред 19 минути. Състоянието на медията е шокиращо, смята легендата. Само финансовите задължения в момента, според информация, която му е предоставил и.д. директорът Емил Кошлуков, са в размер на 18 милиона лева. Още по-страшното е, че липсва всякаква отчетност за конкретни харчове, като например:
Колко от 19-те милиона за външни услуги и чужди продукции гълта Стани богат – според неофициална информация предаването излиза над 4 млн. лв. годишно на де факто фалиралата БНТ– грижливо пазена тайна е, а възвръщаемостта е нищожна?
Колко пари са стрували само двата от много повече задължения по закон да бъдат произведени филма – например оценения от кинокритика Люба Кулезич като плачевен опит на Георги Господинов 8 минути и половина – грижливо пазена тайна нищо че се хвърлят в пещта парите на данъкоплатеца?
Как и защо не са договорени с БТК и с държавата – финансовия министър Горанов, борчовете за разпръскване на сигнала на БНТ от частната компания и защо по този начин обществената медия е поставена в зависимост от интересите на бизнеса?
Защо БНТ не може да напълни с реклама дори само 5-те минути в праймтайма, които й е определил законът?
Според Диков няма как човек да не се потресе от факта, че пазарният дял на всичките 4 канала на БНТ е около 1 процент, като БНТ 2 и БНТ 4 „не ги лови рейтинг”. И наистина, от години БНТ успява да вкара в месечните и годишните тв Топ 50 само по някой мач, което определено не е нейна заслуга, както сочат безпристрастните рейтинги.
Според опитния тв кадър от старата школа на БНТ още от „златния век” на Славков, основната причина за това е слугинаж. Той даде ярък пример в предаването на Кулезич в Евроком: в една емисия По света и у нас се отразяват протести в Сърбия, Албания и къде ли не, само не и протест същия ден пред Министерския съвет в центъра на София.
Напомняме, че Сашо Диков е единственият досега анонсиран кандидат за шеф на БНТ, въпреки че броени дни остават до края на срока за приемане на документи.
Кои други се очакват:
Емил Кошлуков
, но НЕ Е ЯСНО ИМА ЛИ ТОЙ МАГИСТЪРСКА ДИПЛОМА, ОТКЪДЕ И ОТКОГА Е, АКО Е НАЛИЧНА, И НУЖНИЯ 5-ГОДИШЕН ТРУДОВ СТАЖ, КОЙТО НЕ МОЖЕ ДА СЕ ДОКАЖЕ С ДОГОВОРИ ЗА УПРАВЛЕНИЕ ПО КОДЕКСА НА ТРУДА
Силва Зурлева, след отпадането й от Нова, която управляваше 19 години
Валя Ахчиева, чието предаване Открито беше  свалено от предишното ръководство, въпреки че впоследствие се доказа, че изнесените факти и данни са 100-процентова истина
Изборът ще стане ясен през юли, в сезона на отпуските, за да няма голям шум. Напомняме, че до конкурса се стигна, след като досегашният шеф на БНТ Коко Каменаров получи наказателна присъда – новина, съобщена първо от 19′. Присъдата бе потвърдена и на втора инстанция.
След като няколко видни тв кадри като шефката на новините и екс ген.дир. Уляна Пръмова, Василена Матакева и други са отказали на СЕМ да бъдат и.д., на поста застана програмният директор на БНТ 1 Емил Кошлуков.

Cашо: БНТ 2 става новинарски канал

Основната идея на Сашо Диков е превръщането на БНТ 2 в 24-часов новинарски и публицистичен канал, но със запазена територия за актуалните събития и от сферата на културата, каквито имат всички основни държавни телевизии в Европа – от РАИ и ТВЕ до РТР и ТРТ. Това ще донесе сериозно увеличение на пазарния дял на каналите на БНТ, а Деиков е доказал в досегашната си работа, че владее тайната на живите включвания в момента на горещата новина. БНТ 3 ще бъде профилиран като канал за спорта и здравословния начин на живот, което ще позволи както в него, така и в БНТ 1, където ще се върне свободата на словото и многото гледни точки, да влязат и повече рекламни приходи, така че да започне да се решава сложната финансова криза, в която е БНТ.

https://19min.bg

loading...