20,2 млн.лв. народна пара взеха финансиралите бутика на дамата от Барселона, заради еврофондовете влизат в ресора на Кьовеши

 „7 231 224 лева от европроекти са получили фирми на Йордан Христов и свързани с Иван Саздов – приближените на премиера „инвеститори“ в луксозния живот на даматас къщата в Барселона. Отделно са спечелили обществени поръчки за13 милиона. Това показва справка в регистрите, направена от Биволь.
Кипърска офшорка на Йордан Христов и съпругата му Силвия Николова е превела на фирмата Ема (Ema BGS S.L., ) в Барселона огромни суми в евро. Фирмата е собственост на Георги Йовчев, електротехник от Сандански и баща на Борислава Йовчева. Фирмата Ема носи името на детето на Борислава, което по документи има само 1 родител – миската. Фирмата е придобита от баща й Георги Йовчев през 2014 г., в нея е апортиран капитал от 850 хил. евро, без да се знае откъде са парите на провинциалния майстор среднист. След това кипърската офшорка Palms Enterprises (Overseas) внася още 850 хил евро. Испанският вестник Ел Периодико пише запреведени от Кипър в тази фирма общо 2,3 млн. евро.

Заради тези финансови инжекции, също и в другата фирма на Йовчеви, притежаваща луксозната къща в Барселона, полицията там и антикорупционната прокуратуразапочнаха разследване за пране на пари. Разследването не е измислица на вестник Ел Периодико, а реален факт. От полицията там официално заявиха, че има такова разследване, включително срещу българския премиер Борисов, но докато не е приключило, няма да дават подробности.

За операциите си в Испания кипърската офшорка е представлявана от съпругата на Христов Силвия Николова, тя става и администратор включително на Ema BGS S.L. заедно с електротехника Георги Йовчев, разкрива сайтът Бивол. А в България представител на кипърската офшорка е

19min.bg