24 ч. в ареста е трябвало да прекара Владислав Горанов?

За 24 часа е трябвало да бъде задържан бившият финансов министър Владислав Горанов заради сагата на границата със Сърбия и издирвания от “Интерпол” автомобил, с който Горанов се опитал да напусне страната. Причината – обратният завой, с който Горанов бяга.

Обект на проверка е има ли нарушаване на полицейско разпореждане, освен всичко друго, изникнало като въпрос по казуса. Сиреч – наистина ли Горанов се е движил с превозно средство, обявено за издирване от “Интерпол”, защо превозното средство не е декларирано като такова пред КПКОНПИ през 2020 г., въпреки че е купено през март, защо вносител на “Форд” продава на Горанов джип “Тойота” и прочее…

Никой обаче не говори защо Горанов е отпрашил от мястото и се е върнал с друга кола по-късно. И защо не е бил задържан за 24 часа, както предвижда Закона за МВР?

В чл. 72, т. 2 от закона пише: Полицейските органи могат да задържат лице, което след надлежно предупреждение съзнателно пречи на полицейски орган да изпълни задълженията си по служба.

Ето какво казва още законът:

Чл. 73. На лицето, задържано при условията на чл. 72, ал. 1, т. 1 – 4, не могат да му бъдат ограничавани други права освен правото на свободно придвижване. Срокът на задържането в тези случаи не може да бъде повече от 24 часа.

Стои въпросът попречил ли е с действията си Горанов да бъде извършена въпросната проверка, ако не е изчакал на място. Защо, след като се връща с друга кола, е бил пуснат да премине на територията на Сърбия?

Самият Горанов отрече да е извършвал нарушения, както и някой да е искал от него да не напуска граничния пункт или територията на страната.

Frognews.bg