ГЕРБ се намират в началната фаза на процеса на всемирната тъга по осъзнаване на своята непотребност

ГЕРБ се намират в началната фаза на процеса на всемирната тъга по осъзнаване на своята непотребност.

Ако използваме степените на Кюблер-Рос /тези които са гледали филма „Ах, този джаз“ ще си спомнят/, а именно това е етапа на отрицанието. Не, не сме ние, не сме източили, не сме корумпирали, не сме крали /придружено с прекръстване и поглед към Бога/. Това за Бога е рисковано, но те ако имаха страх от него нямаше и да ги сторят тези работи. Така че са си атеисти в сърце.

Следващата фаза е гняв, съпротива – когато се осъзнае, че с отричане на очевидното не става. Тук има вариации – от „гадове“, „маскари“, „комунисти“до „ще ви размажем, включително контраиграта – чрез разследвания, компромати и т.н. Сега основната форма на съпротива е чрез „своите“ във властта. Агенцията по вписванията примерно.

Третата фаза е „да се договорим“. Тя също е активна и от доста време. Пробваха я в предишния парламент – по модела Николай Добрев и Георги Първанов – даваме властта, ще подкрепяме , но да не преследвате Борисов и да не пипате заграбеното. Основните усилия тук са насочени към ИТН /Орлин/ и БСП, защото е ясно че с ДБ и ИСМП, няма да се договорят, а ДПС не са фактор.

Четъртата фаза е депресията, когато осъзнаеш че всичко е всуе и си толкова токсичен, дори радиоактивен, че никой не иска да говори с теб.

Тук разликата е в начина по който членската маса изпада в депресия /че пак се е прецакала, като са заложили на куц кон/ и депресията на лидера /който е осъзнал, че нищо не може да промени и ще остане в историята като „загубеното време на България“.

Катарзисът е в тази фаза, но само за тези, за тези които намерят смисъл в признаването на грешката и прозрат нуждата от него.

Последният етап е – приемането на на съдбата и реинтеграцията. От дълбочината и убедителността на катарзиса зависи и изхода – дали изобщо ще остане ГЕРБ или членската маса ще тръгне след следащия проект и следващия Борисов. Шансовете засега са в полза на потъването, доколкото партията е неразличима извън Борисов, пък и той ще я използва до край за да защити себе си.

До този момент партията е в различни етапи от едно до три.
Само скръбта започва да всепрониква.

Илиан Василев