Продължителното властване на г-н Борисов разклати морала ни с разрушителен магнитуд

Знам, че за мнозина българи е изключително трудно да обърнат гръб на управлението на „ГЕРБ“ и г-н Бойко Борисов. И това е обяснимо: продължителното властване на г-н Борисов разклати морала ни с разрушителен магнитуд. Насаждането на омраза и разделение прободе като с ръждив нож ценностната ни система, отваряйки дълбока рана. И ние — затънали в блатото на „гарантираната от „ГЕРБ“ стабилност“ — дълго време не забелязвахме, че обитаваме среда, която инфектира душата. Ние спряхме да бъдем ярки хора, пламъка на колективната ни мисъл угасна и се отказахме от това да имаме общи мечти.

Г-н Борисов е повелителят на безкрайното настояще, нещо като безпрецедентно продължителен ретрограден Меркурий. С начина си на управление, с действията и реториката си той направи така, че мнозина — когато погледнат блатото на „стабилността“ — да виждат в него искрящо от чистота огледално езеро.

В създадената от Борисов „стабилност“ няма никакви перспективи. Дори и да не бъдем крайни в оценката си, дори и да не зачеркваме приноса му през последното десетилетие (със сигурност има и такъв), в най-добрия случай тази „стабилност“ не е нищо повече от представата на един малокултурен човек за бъдещето. Това е представата за бъдеще на човек с една книга, която той — подпрял се на менискусната патерица на популизма — продава на хора без нито една книга. Ужасно е тъжно, но е така.

Както беше казал преди време един много умен човек: „Каменната ера не е свършила, защото са свършили камъните. Същото е и с петрола“. А съвсем същото е и с асфалта — асфалт винаги ще има, но той нито е повод за национална гордост, нито е предпоставка за бъдеще.

Ние навлизаме в напълно нова ера. И ще се опитам да ви я разкажа като филолог (и вярвам, като човек с обострени радари), а не като софтуерен инженер. „5G“ ни позволява нещо, с което просто не разполагахме до момента — мащабно практическо приложение на цялата ни свързаност. Ако знамето на „4G“ се вееше над социалните медии, фалшивите новини и бърз достъп до повърхностно познание, „5G“ създава всички предпоставки за качествена промяна. Дава ни възможност „Internet of things“ (или, както е на български, „интернет на нещата“), наистина да се случи. „5G“ ни дава изключителни възможности не да пилеем, а да улесним живота си. Всичко до този момент беше еволюция, но това сега е революция. И целият свят скача в нея. Ние също трябва да скочим.

Всяка една индустриална или технологична революция в човешката история е давала силен тласък на творчеството. Защото това е големият смисъл — хората да бъдат творци. Да имат все повече време да бъдат творци. Да развиват потенциалите и уменията си, които им позволяват да държат живота в ръцете си, и тези ръце все повече да заякват.
В този глобален контекст ние не можем да си позволим да бъдем нация от усвоители. Ние сме задължени да се превърнем в нация от мислещи. Технологиите позволяват в близкото ни бъдеще пред нас да се отвори време, което ние трябва да използваме качествено. Затова насърчаването на творческите индустрии е темата, на която мисля да отделя мащабно време в идващия парламент. И мисля, че ние със закони трябва да създадем всички предпоставки таланта на всеки един от нас да се възползва от бъдещето.

Убеден съм, че нито една партия не разбира задаващите се дни по-добре от „Демократична България“. Ние сме с бюлетина 23. Ако искате да ме подкрепите, можете да го направите отново с бюлетина 23, в 23-ти МИР, преференция 108.

Бъдещето понякога изглежда страшно, но нищо не е по-страшно от блатото на стабилността. Затова е важно да обърнем гръб на представите на „ГЕРБ“.

Мартин Димитров