Определен оптимист съм че ще бъде съставено приемливо правителство, което ще продължи линията на деборисовизация и разграждане на модела, включително отстраняването на Гешев

Определен оптимист съм че ще бъде съставено приемливо правителство, което ще продължи линията на деборисовизация и разграждане на модела, включително отстраняването на Гешев, Цацаров, Кошлуков и всички други „трески“ на миналото.

Правителството ще получи подкрепа и от БСП, защото там има свестни хора. Изобщо претенцията, че сред левите не може да има добри и честни политици е фейк.

Другите партии на протеста ще постигнат споразумение, като единствената червена линия е ДПС – Доган трябва да бъде изолиран. Не вярвам ИТН да не си дава сметка, че ще изгърми ако дръзне да запази зависимостите на управлението от ДПС. Тази тема е прекалено осветена и не вярвам да се заблуждават, че ще издържат на общественото внимание по темата.

Мисля, че ще проявят и разум по отношение на прекомерното насищане на кабинетите с хора на НДСВ. Каквото и да се каже за тях – самото споменаване на имената на тройната коалиция, на личните обвързки на Симеон Сакскобурготски с Доган и цялата кохорта, ще фокусира върху „спорните“ кандидати за министри толкова медиен и обществен натиск, че те просто няма да издържат.

Обществото не търпи фразата „експерт, професионалист“, но свързан със задкулисието. Информацията прелива.

За това виждам новия програмен кабинет, с договорена програма за действие, с ярък премиер, и с видни представители на протестърската и реформаторската вълна, включително хора от служебния кабинет, от партиите в народното събрание.

Заблуда е, че можем да имаме гаранция, че няма да се кривне към подмяна. Няма как. Гаранцията е в нас, в медиите, в активната гражданска позиция, във високия морален императив.
Десните ще бъдат обвинени че управляват заедно с БСП, че Слави е чалгар, че Татяна Дончева е адвокат на мутрите, че Христо е министър на Борисов. Да не ви пука.

Срещу вас имате потънали в грях и престъпления хора, които нямат нито морал, нито ценности, нито право да съдят когото и да било. Могат да се притесняват само ако разчитат на тяхното правосъдие, което създадоха, и ако не пречат на реформата в съдебната система, която ще им гарантира честен е справедлив съд.

Малко повече оптимизъм няма да бъде излишен, защото често резултатът се предопределя от нагласите и добронамереността.

Разбира се, че има и други сценарии, но е важно те да не се случват заради липса на кураж и добра воля.

Илиян Василев