Един модел рухва за да дойде нов, по – справедлив. Такива са законите на еволюцията

Войната в Украйна не е за територии.Многопластова е.Войната не е само заради милитаризацията на Украйна, осигурявана нечистоплътно от САЩ, чиято мишена винаги е била Русия.
Не е само заради нацизма, чиито хиляди жертви в продължение на 8 години бяха пренебрегвани от света.
Войната е за един нов многополюсен свят.

Европа вече говори за съюз на суверенни държави, за Европа на нациите- нещо различно от сегашния Европейски съюз.
Светът обаче не го прави.Зависим е от еднополюсния модел, от финансовата клопка на долара, от господството на банковия монопол.

Именно това е невидимият фронт на случващото се в Украйна.И Путин го е обмислил добре.Прави го – с най- големите и като територия, и като ресурси, и като население държави.Петро- доларът осигуряваше на САЩ финансова независимост и господство на финансовите пазари.Вече няма да е така.Банките, държани от шепа хора няма да управляват света .

Путин разрушава модела на федералната резервна система на САЩ според която всяка централна банка по света за да пусне в обръщение собствена валута е длъжна да закупи еквивалента и в долари – т.е. няма суверенни, а зависими от долара национални валути.
До сега.
Това се случва в Украйна.

Проблемът не е между русофили и русофоби.Проблемът е колко далеч виждаме.
Призивите да помагаме с оръжия за да бъдат убивани хора е политическо късогледство и морално престъпление.

Предложенията да преименуваме улици е поредното навеждане пред хранилката на САЩ.Точно както поведението на медиите, повечето от които паднаха до нивото да бъдат презирани.

Добре е да виждаме по- далеч от носа си.Добре е да виждаме голямата картина.
Тя вече се случва.Пъзелът се нарежда – бавно и неумолимо.Един модел рухва за да дойде нов, по – справедлив. Такива са законите на еволюцията.

Румяна Ченалова