7 въпроса към щаба: ексминистър

Бившият министър А. Василев, към чиито идеи от преди повече от месец тепърва вървим зададе най-важните въпроси:

 „1. Според модела на НОЩ какъв процент от българските граждани са заразени в момента? Колко е R0? На базата на какви данни са направени тези изчисления?

2. Колко заразени, приети в болница и смъртни случая се очакват в пика на епидемията?

3. Ако след пика сме имали 3% заразени, какво ще правим с другите 97%? 3а. Ще ги държим под домашен арест още 12-18-24 месеца? Как ще изглеждат безработицата, бюджета и БВП при тази стратегия? 3б. Ще ги пуснем да работят без да ги тестваме? Тогава защо въобще наложихме карантина? За да намалим с 3% пика на болните? 3в. Ще тестваме редовно работещите, за да хващаме огнища на зараза рано и да не спираме икономиката? Ако това е решението, защо не се прави вече поне за рисковите професии? 3г. Нещо друго? 3е. Нямаме представа? 3ж. Надяваме се на господ/магия/“началниците”?

4. Тестваме ли на границите? Или продължаваме да пускаме влизащите с бележка “стойте си вкъщи”?

5. Имаме ли организация за изолиране на транзитния трафик в конвои и отцепени от полицията мръсни паркинги? Или транзитните коли/тирове могат спират на която бензиностанция им хареса?

6. Тестваме ли редовно лекари, медицински сестри и санитари? Или чакаме болниците да станат огнища на зараза?

7. Тестваме ли редовно работещите в другите потенциални вектори на разпространение: магазините, аптеките, сметосъбирането, градския транспорт, полицията, гишетата с голям човекопоток? Вече става напълно ясно, че НОЩ-а не е организиран за да предпази хората от вируса, а за да предпази правителството от хората, когато лъсне истината: няма план, няма разум, няма системно мислене. Само ПР, заглушаване на неудобната информация и насаждане на страх… аман от фуражки, генерали и мисирки.”

https://19min.bg/

loading...