Apple, Amazon и Google сред кандидатите да купят бизнеса с чипове на Toshiba

Apple, Amazon и Google са част от кандидатите за звеното за полупроводници на Toshiba, пише Reuters. Акционерите на японската компания одобриха идеята за продажбата му през миналата седмица, като звеното е една от най-апетитните хапки от Toshiba. Японският конгломерат, който има сериозни финансови проблеми, обяви намерението си да го продаде в началото на тази година. Оттогава насам положението за компанията става все по-тежко. Тя трябва да събере най-малко 9 млрд. долара, които да бъдат използвани за покриване на загубите на американското ядрено звено Westinghouse. Именно то е и голямата заплаха за бъдещето на Toshiba.

Големи надежди

Продажбата на поделението беше одобрена в четвъртък, като решението идва само няколко дни след като стана ясно, че Westinghouse е подала документи за защита от фалит в САЩ. Миналата седмица стана ясно още, че загубата на Toshiba за 2016 г. ще надхвърли 9 млрд. долара. Надеждите на конгломерата са, че тя ще бъде покрита именно от приходите от продажбата на звеното за полупроводници. В оптимистичен вариант Toshiba се надява то да бъде оценено на 18 млрд. долара. От компанията ще бъде продаден мажоритарен дял.

Според японския бизнес всекидневник Nikkei конгломератът е получил оферта от инвестиционните компании Silver Lake Partners и американския производител на чипове Broadcom за закупуване на цялото звено за 18 млрд. долара. Други желаещи за бизнеса с чипове на корейската компания са Western Digital Corp., Micron Technology, SK Hynix и други финансови инвеститори. Според източник на Reuters в момента има общо над десет желаещи да купят звеното.

Апетитна хапка за големите

Apple, Amazon и Google също са сред тях, сочат последните информации. За всяка от трите компании това би било важна сделка. За Apple това би означавало възможност за по-голяма автономност. Компанията не произвежда сама чиповете за устройствата си и е зависима от Samsung, която ги осигурява за нуждите на iPhone. Технологията на Toshiba се използва основно в смартфони и камери.

Google също би имала полза от подобна сделка, като фирмата създава все повече хардуер. Amazon пък би добавила още един бизнес към десетките дейности, развивани от компанията на Джеф Безос.

Закупуването на звеното на Toshiba от Silver Lake, инвестиционната компания, насочена основно към сделки в технологичния сектор, заедно с Broadcom би била поредна стъпка към консолидирането на целия пазар на чипове. Миналата година Qualcomm купи NXP за 47 млрд. долара в една от най-големите сделки за годината.

По-добре навън

Интерес към звеното има и от други азиатски групи, включително и тайванската Foxconn, която беше сред първите, проявили интерес към този бизнес на Toshiba. Както Toshiba, така и японското правителство изразяват своите притеснения относно това звеното да отиде в китайски ръце или, общо казано, други азиатски конкуренти в технологичния сектор. Според Reuters директорите в Toshiba предпочитат звеното да бъде продадено на американска компания вместо на азиатска.

Apple, Amazon и Google сред кандидатите да купят бизнеса с чипове на Toshiba

http://capital.bg