Bitcoin не може да спре да поскъпва

Най-популярната криптовалута в света bitcoin продължава да вдига цената си на много високи обороти, като през последните 24 часа стойността достигна 7454 долара за една монета, пише Reuters. Така bitcoin официално може да се похвали, че за последните 12 месеца е вдигнала цената си над десет пъти. Въпреки че това се възприема като добра новина за криптоентусиастите и инвеститорите във валутата, огромните скокове в цената на bitcoin, която само преди четири седмици се търгуваше за около 4000 долара, буди и притеснения.

 През тази година увеличението на цената е, меко казано, зашеметяващо, но за последните месеци криптовалутата наистина вдигна оборотите. Новината, че световният оператор CME ще търгува фючърси на bitcoin, която беше съобщена в началото на седмицата, събуди нова вълна от търсене за дигиталния актив. За последните седем седмици криптовалутата е удвоила стойността си, като отбелязва и пето поредно тримесечие на възход – нещо, което не се беше случвало от периода 2012 – 2013 г., когато валутата все още не бе пробила и се търгуваше за под 100 долара.

Оптимистите остават оптимисти, песимистите – песимисти

Изпълнителняит директор на Credit Suisse Тидяне Тиам изрази претеснения относно бумтящия пазар на криптовалутите. Той се превърна в поредния висш банкер, който обяви публично скептицизма си относно бума на търсенето на дигиалните активи. „От това, което можем да видим, единствената причина днес да се продават и купуват биткоини е с цел правене на пари, което е самата дефиниция на спекулация и дефиницията на балон“, коментира той в четвъртък.

Други представители на финансовия сектор обаче са по-оптимистични. Според тях пускането на фючърси от страна на CME отваря възможност за по-широко използване на криптовалутата. „Решение на оператор от такъв ранг отваря вратите за използване на биткоин от страна на други институции“, коментира пред Reuters анализаторът Арно Масе от Swissquote. „Въпреки това традиционните инвеститори ще останат внимателни и едва ли ще се впуснат изведнъж.“

Пазарната капитализация на bitcoin достигна рекродна пазарна капитализация от над 122 млрд. долара, сочат данните на Coinmarketcap. Този рекорд обаче най-вероятно за пореден път ще се окаже краткотраен, като само преди седмица цената на криптовалутата беше с над 1500 долара по-ниска. Общата пазарна капитализация на всички криптовалути в момента надвишава 200 млрд. долара, което е повече от пазарните оценки на Goldman Sachs и Morgan Stanley взети заедно.

Само допреди седмица цената на bitcoin бе с 1500 долара по-ниска