Алибегов: Бакшишът трябва да бъде легализиран

https://svobodnoslovo.eu/biznes/alibegov-bakshishat-tryabva-da-bade-legaliziran/44181 SvobodnoSlovo.eu
Алибегов: Бакшишът трябва да бъде легализиран

„В чужбина има практика бакшишът да бъде добавен към сметката в ресторантите. Тогава могат да бъдат обложени. Когато държавата наложи законово всички, които влизат в заведеният, да дават 10% - тогава е възможно“. Това коментира Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията, по БТВ.

„В България НАП приема бакшиша като кражба. Вие плащате с карта в заведение 60 лева – доволен сте от обслужващия персонал и искате да оставите 10 лева. Ние ви издаваме фискален бон за вашата консумация за 50 лева, а от устройството, по което вие плащате, излиза бележка за 60 лева. Тези 10 лева НАП ги смята за нереализиран оборот и кражба от фиска, а заведението да бъде запечатано за 30 дни“, уточни той.

Алибегов добави, че инспектори на агенцията имат право да проверяват и наличния оборот на всеки сервитьор.

Ако сервитьорът има 500 лева оборот по наличност в касовия терминал, а в джоба му установят 560 лева. Тогава заведението може да бъде глобено до 2000 лева“, посочи председателят на Българската асоциация на заведенията.

Според него легализирането на оставянето на бакшиш е нещо хубаво, но той трябва да бъде необлагаем.

trud.bg

7 Коментара

agabaga

преди 2 месеца

Тоя излъчва нечистоплътност.

Коментирай

Иван Пеев

преди 1 месец

Съгласен съм, легализиран, регламентиран, но и деклариран!!!

Коментирай

agabaga

преди 1 месец

Иначе бакшишът е майка на корупцията.

Коментирай

123

преди 2 седмици

БОМБА В ПИК: Гърмят чалга-купони с дъщерята на президента в държавната резиденция "Бояна". Дарина Радева, гаджета и братовчеди се вихрят среднощ в басейна, гуляят и разпъват трапези под беседката, пушат наргилета, мятат кучета във водата. Къде са Радеви и НСО?!

Коментирай

Чичо

преди 3 дни

Кой ще ти влезе в заведението като знае предварително, че цените ти са с 10% по-високи? Имаше един период преди 30 години, когато в заведение с жива музика тона беше практика. Аз, ако съм доволен от обслужването, ще дам бакшиш на келнера, не на заведението! Самата дума "бакшиш" означава нещо дадено отгоре! Когато Алибегов ми сервира лично, може да си помисля, но засега да си завре предложението в.....той знае къде!!! А НАП го смята за кражба, щото не е успяла тя да открадне!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.