Европейските банки не напускат данъчните убежища

https://svobodnoslovo.eu/biznes/evropeyskite-banki-ne-napuskat-danachnite-ubezhishta/7948 SvobodnoSlovo.eu
Европейските банки не напускат данъчните убежища

Европейските банки не са намалили присъствието си в данъчните убежища, въпреки няколко скандала, които разкриха съмнителните практики, които използват мултинационалните компании за избягване на данъци. Това са изводите от проучване, публикувано в понеделник (6 септември).

Водещи европейски банки всяка година отчитат 20 милиарда евро или 14% от общите си печалби в 17 територии с особено благоприятни данъчни режими, се казва в доклад на Европейската данъчна обсерватория.

Този процент остава стабилен от 2014 г., когато вълна от разкрития, като например “Лукслийкс” и “Документите “Панама”, разкриха данъчните практики на много компании и богати хора за избягване на данъци.

“Въпреки нарастващото значение на тези въпроси в обществения дебат и в политическия свят, европейските банки не са намалили значително използването на данъчни убежища“, се казва в доклада.

Обсерваторията, която се ръководи от професора и данъчен експерт от университета в Бъркли Габриел Зукман, е прегледала данните, публикувани от 36 финансови институции за периода 2014-2020 г., със специален акцент върху големите банки HSBC, Deutsche Bank и Societé Générale.

“Наблюдаваме разнообразие от ситуации: за HSBC по-голямата част от печалбите идват само от едно убежище (Хонконг), докато в другите случаи участват множество данъчни убежища“, се казва в проучването.

HSBC беше обявена за лидер в тези практики, като повече от 62% от печалбите й между 2018 и 2020 г. бяха регистрирани в данъчни убежища, в сравнение с 49,8% за италианската Monte dei Paschi, която е на второ място.

Разбира се, както HSBC, така и Standard Chartered са – макар и с централи в Лондон, водещи банки за търговия на дребно в Хонконг и търговски банки. HSBC получава по-голямата част от печалбата си в Азия, като Китай и Хонконг са основните двигатели.

Германската Deutsche Bank и NordLB са на четвърто и пето място.

Докладът определя 17 държави и територии като предпочитани дестинации, включително Бахамите, Британските Вирджински острови, Каймановите острови, островите Джърси и Гърнзи, Гибралтар, Хонконг, Макао, Панама и държавите-членки на ЕС Малта и Люксембург.

“Печалбите, регистрирани от банките в данъчните убежища, са необичайно високи – 238 000 евро на служител, за разлика от около 65 000 евро в страни извън убежището“, се казва в доклада.

“Това предполага, че печалбите, отчетени в данъчните убежища, се изместват от страните, където се извършват услугите“, пише в доклада на Европейската данъчна обсерватория.

Очакванията бяха финансовите институции да променят своите практики вследствие на поредицата от международни финансови скандали, разкрити в големите разследвания, станали известни в пресата като “Лукслийкс” и “Документите “Панама”.

Проучването идва в момент, в който държавите преговарят за  международна рамка за данъчно облагане на мултинационалните компании, която е подкрепена от Г-20 и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Според постигнатите до момента споразумения трябва да бъде въведен глобален минимален корпоративен данък от не по-малко от 15 процента върху печалбите на най-големите международни компании. Най-вероятно обаче финансовият сектор ще бъде изключен от тази мярка.

https://euractiv.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.