Google отпуска 1 млн. долара за стипендии на млади учени у нас

https://svobodnoslovo.eu/biznes/google-otpuska-1-mln-dolara-za-stipendii-na-mladi-ucheni-u-nas/133805 SvobodnoSlovo.eu
Google отпуска 1 млн. долара за стипендии на млади учени у нас

"Google отпуска един милион долара за стипендии на млади учени, които работят в българския Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии - INSAIT, който е към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Това е едно от най-големите подобни дарения в световен мащаб за технологичния гигант през 2024 г., а за обявяването му в България пристигна вицепрезидентът на Research в Google DeepMind д-р Слав Петров. Той заедно със служебния министър на образованието и науката проф. Галин Цоков, с основателя и научен директор на INSAIT проф. Мартин Вечев и с Борис Георгиев, директор на Google Cloud за Централна и Източна Европа и Централна Азия, обявиха дарението на форум на компанията в София.

Това е първото подобно събитие на компанията за България. В него участват експерти, бизнес лидери и иноватори, които обсъждат най-новите тенденции в облачните технологии, ефективното използване на технологиите на изкуствения интелект в образованието, в публичния сектор и бизнеса.

"Случващото се днес е доказателство, че в България може и се създава научен продукт на световно ниво", каза министър Цоков. По думите му е показателно, че компании, които са конкуренти в различни области, влагат средства в една научна организация и са уверени в резултатите, които постига тя. "Постигнатото от INSAIT за толкова кратко време е впечатляващо и затова държавата ще продължи да подкрепя последователно института към Софийския университет, а тези допълнителни средства са възможност да задържим най-изявените български таланти в областта на точните науки и да им дадем възможност да се развият и работят на световно ниво от техния дом - България", подчерта министър Цоков. Той съобщи, че над 200 000 български ученици използват облачните технологии на "Гугъл", а инструментите на компанията с изкуствен интелект в областта на образованието пестят часове административна работа на директори и учители.

"При откриването на INSAIT през април 2022 г. "Гугъл" подпомогна института и с 250 000 щадски долара за докторантски стипендии. Постигнатите резултати от INSAIT за това време са уникални и ни дават увереност да увеличим финансирането за стипендии близо четири пъти и то да достигне един милион щатски долара", каза Борис Георгиев. По думите му в института към Софийския университет се правят изследвания на световно ниво и компанията гледа с оптимизъм към разширяване на партньорството и за бъдещи съвместни проекти. Решението за увеличеното финансиране е взето на най-високо ниво в "Гугъл" след разглеждане на резултатите на INSAIT за последните две години. 

В рамките на отпуснатите стипендии приетите докторанти ще имат възможност да работят в България с научни ръководители от INSAIT и от "Гугъл" Research по теми от взаимен интерес. Финансирането ще помогне за засилване на фокуса на българския институт в ключови области на изкуствения интелект, като големи езикови модели, компютърно зрение, обработка на естествен език, машинно обучение и други. Заедно с целевото финансиране "Гугъл" предоставя и ексклузивен и свободен достъп до свои специфични мощни изчислителни мощности (тензорни процесори от последно поколение) на INSAIT, което се равнява на приблизително 1 милион долара.

"Високо ценим доверието на "Гугъл" в мисията на INSAIT. Тази допълнителна подкрепа означава много за нас, тъй като потвърждава, че INSAIT е на прав път в изграждането на институт за изкуствен интелект и информатика на световно ниво. INSAIT продължава да се разраства с бързи темпове и очакваме да разширим и засилим партньорството си с "Гугъл" през следващите години“, каза проф. Мартин Вечев, който е основател и научен директор на INSAIT.

Българската научна организация става и една от малкото в света, които ще имат възможност да използват специализираните компютърни мощности на "Гугъл" за създаване на генеративен изкуствен интелект. Достъпът до тях трудно може да бъде изчислен като финансови средства, тъй като малко научни организации изобщо притежават подобна техника. Предоставеният ресурс от "Гугъл" за INSAIT е с начална стойност от два милиона долара и може да достигне десетки милиони долари на година.

"Източна Европа притежава невероятен потенциал за принос в областта на изкуствения интелект, но въпреки това днес регионът е значително по-слабо представен в изследванията в областта. Усилия за преодоляването на това предизвикателство са не само правилната посока, а са от решаващо значение, ако искаме изкуствения интелект да бъде технология, която да е от полза за всички. Надяваме се, че това сътрудничество не само ще послужи за изграждането на по-разнообразна и приобщаваща глобална екосистема за изкуствения интелект, но и да даде възможност за нови пробиви в областта, които ще бъдат от пряка полза за региона", каза д-р Слав Петров.

Само за две години INSAIT постигна сериозен напредък и се установи като институт на световно ниво. Бяха публикувани десетки научни статии на водещите конференции в областта на изкуствения интелект, включително NeurIPS, CVPR, ICCV, ICLR, AISTATS и други. INSAIT също така успя да привлече водещи учени от България и света - както преподаватели, така и постдокторанти, и докторанти. Това е и първата институция в Източна Европа, която се присъедини към ELLIS - най-престижната европейска мрежа за изследвания в областта на изкуствения интелект, припомниха от института.

trud.bg

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.