Гробищната мафия в София вадела златните зъби на покойниците

Новият директор на гробищата дава на прокурор скандалната бивша шефка Райна Божичкова, ромски босове го плашат с разстрел

https://svobodnoslovo.eu/biznes/grobishtnata-mafiya-v-sofiya-vadela-zlatnite-zabi-na-pokoynicite-2/129561 SvobodnoSlovo.eu
Гробищната мафия в София вадела златните зъби на покойниците

Новият директор на гробищата дава на прокурор скандалната бивша шефка Райна Божичкова, ромски босове го плашат с разстрел

Обект на проверка от прокуратурата заради констатирани фрапантни нарушения и далавери за десетки милиони левове, извършвани през последните години в деветте гробищни парка на София, е Райна Божичкова – скандалната бивша шефка на софийското общинско предприятие „Гробищни паркове“. Това става ясно от разкрития, направени от служители на тресящото се от скандали общинско предприятие.

 

Преди седмица новият директор на гробищата в София Румен Димитров е уволнил дисциплинарно над 40 служители на „Гробищни паркове“, след като разпоредената от него проверка е установила, че получаващите заплати от общината всъщност са служители на две частни траурни агенции – „Мира“ и „Покой“, и са замесени в гнусния бизнес със смъртта.

 

Неофициално се твърди, че уволнените над 40 гробари са мародерствали под закрилата на Райна Божичкова и че умишлено са разбивали и крадели мраморни паметни плочи, които са се продавали и преправяли от каменоделци, за да влязат отново в обращение. В много случаи на близките на покойниците било обяснявано, че вечният дом на погребаните е поруган от тайно проникнали в гробищата мародери и че ако близките искат за в бъдеще да избегнат оскверняването на гробовете на своите роднини, трябва да плащат за допълнителна охрана.

За охраната на гробищата се грижи общинската охранителна фирма „Егида“, чиито служители също са уличени като съпричастни към поругаването на гробове.

 

„Някои от уволнените от новия директор Румен Димитров, са разследвани за изравяне на покойници още в нощта след погребението им. Ромите са вадели златните зъби на погребаните, събличали са им дрехите и са прибирали вещите, с които са погребани – брачни халки, часовници, запалки, химикалки. Цветята, оставяни от скърбящите, са били продавани на

половин цена на цветарски магазини. Има постъпили данни и за други вулгарни престъпления – починали жени са били остригвани нула номер, а косите им са продавани на магазини за перуки.

 

Някои по-заможни покойници, погребани в скъпи ковчези, са били изваждани от тях и натъпквани в шперплатови ковчези... Ужас на ужасите", свидетелства запознат с констатираните от новия директор на „Гробищни паркове“ Румен Димитров мародерски изстъпления.

 

Райна Божичкова

Твърди се, че отстранената преди няколко месеца дългогодишна шефка на общинското предприятие „Гробищни паркове“ Райна Божичкова е получавала ежемесечно по 50 000 лв. от представители на две траурни агенции, за да не пречи на гробищната мафия.

 

Най-големите безобразия са се вършени в гробищния парк „Малашевци“, където седмично са се продавали нерегламентирано по около 50 гробни места. Близките са плащали между 3000 и 5000 лева за гробно място, но без да получат документи и гаранции за срока на ползване. За случаите е била сезирана КПКОНПИ още в края на миналата година, но до този момент не е известно да са последвали действия.

 

Новият директор на „Гробищни паркове“ - Румен Димитров

Заради предприетата масова чистка в „Гробищни паркове“ Румен Димитров вече е получил смъртни заплахи от ромски босове, стоящи начело на гробищната мафия в София.

Запознати твърдят, че в края на миналата седмица Димитров е провел продължителен разговор със столичния градоначалник Васил Терзиев, който му е гарантирал пълна подкрепа в намерението му да сложи ред в гробищните паркове чрез дигитализацията на общинското предприятие.

 

Амбициозният план на Румен Димитров предвижда пълно заснемане на гробищните паркове, след това цялостно въвеждане на данните, които съществуват, и цифровизация с картографиране на гробищата. По този начин ще бъде пресечена схемата с тайно заличаване на по-стари и неподдържани гробни места и тяхната препродажба. Твърди се, че и през последните няколко години над 10 000 парцела с отдавна погребани покойници са заличени чрез махането на надгробната плоча и представяне на мястото за свободно.

 

Според грубите изчисления бизнесът със смъртта е носил над 10 милиона лева годишно на гробищната мафия, като в сметките не влиза дейността на крематориума – златна мина за мафията.

 

Въпреки смайващите престъпления, които са се вършели в „Гробищни паркове“, бившата директорка на общинското предприятие Райна Божичкова все още не е арестувана. Тя придоби скандална популярност още през есента на 2019 г., когато беше уличена в корупция от Антоанета Петрова, бивша съпруга на боса на погребална агенция „Покой“ Славчо Величков. В сигнал до бившия кмет на София Йорданка Фандъкова и до Софийската прокуратура Петрова разказва, че Божичкова е скъпо платена любовница на мъжа й и неформален съдружник в погребалната агенция „Покой“. Бившата съпруга разкрива, че шефката на софийските гробища е получавала ежемесечно тлъсти рушвети от мъжа й, с които си купила апартамент в „Надежда“ и още няколко жилища, както и че си поставила силиконов бюст за 10 000 лева с пари, преведени по банков път от мъжа й.

Въпреки избухналия скандал Райна Божичкова запази поста си, преди да бъде отстранена миналата есен като директор на „Гробищни паркове“ – София малко след като Васил Терзиев встъпи в длъжност като кмет.

 

„Райна Божичкова е дадена на прокуратурата, която извършва проверка и е възможно в скоро време да се стигне до внасяне на обвинения“, твърдят запознати със стартиралото разследване.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

 

5 Коментара

Олеся Zelle

преди 4 седмици

Райна Княгѝня! Кой я не зна̀е? Българка лѝчна със смело сърцѐ, що фла̀гът Априлски, без да се ма̀е, извѐзала тайно със сръ̀чни ръцѐ. Или Райна гробарката! Кой я не знае? Българка лична със силикон за 5хилки в евра Що гроб се зарие, до сутринта се разкрива без да се мае И други работи прави със сръчни ръце

Коментирай

Олеся Zelle

преди 4 седмици

Райна Княгѝня! Кой я не зна̀е? Българка лѝчна със смело сърцѐ, що фла̀гът Априлски, без да се ма̀е, извѐзала тайно със сръ̀чни ръцѐ. Или Райна гробарката! Кой я не знае? Българка лична със силикон за 5хилки в евра Що гроб се зарие, до сутринта се разкрива без да се мае И други работи прави със сръчни ръце

Коментирай

Финли

преди 4 седмици

Господ бил българин!? Не може да бъде. Той отдавна е избягал от тази територия, ужасен и отвратен.

Коментирай

Чичо

преди 2 седмици

Къде са видеата за Централни гробища на екипът на "Свободно слово"? Там се говореха други неща!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.