Краят на петродолара е краят на глобалното господство на Америка

https://svobodnoslovo.eu/biznes/krayat-na-petrodolara-e-krayat-na-globalnoto-gospodstvo-na-amerika/136753 SvobodnoSlovo.eu
Краят на петродолара е краят на глобалното господство на Америка

Автор Даниел Търнър, thefederalist.com

Всяка нация трябваше да конвертира своята валута в американски долари, което ги направи де факто глобална валута. Благодарение на Джо Байдън всичко това вече го няма.

Споразумението за петродолара със Саудитска Арабия започна през 1974 г., две години след началото на първия мандат на Джо Байдън като щатски сенатор. То приключи тази седмица, половин век по-късно, по време на първия мандат на Байдън като американски президент.

Сред всички новини, които имат значение, много малко са по-важни от тази. Тя е по-голяма от присъдите на президента Тръмп и Хънтър Байдън, по-голяма от докладите за работните места и инфлацията, и дори по-голяма от кризата по южната граница. Краят на петродолара е краят на Съединените щати като единствената суперсила в света.

До миналата седмица петродоларът гарантираше господството на Америка в световната икономика. Той затвърди петролната индустрия като изцяло американска индустрия, в която другите нации просто взимаха участие. По начина, по който Хенри Форд не изобрети колата, а по-скоро изобрети автомобилната индустрия, която направи колите достъпни за масите, американски титани като Чарлз Прат, Хенри Флаглър и великият Джон Д. Рокфелер не са измислили добива на нефт. Те създадоха самата петролна индустрия, която даде нефтохимическите продукти на масите. Петролната индустрия е чисто американска, а съществуването й на други места като Венецуела и Близкия изток е възможно, защото американците са водещи в тази сфера.

Петролът като глобална стока е американски, даже изцяло американски, и като такъв се търгува в световен мащаб в щатски долари, както би трябвало да бъде. Досега.

Ето една аналогия, за да разберете валутата на петролните сделки: Вие сте на почивка в чужда страна и искате да купите нещо. Продавачът ви казва на английски, защото изглежда, че всички говорят английски, струва еди-колко си песо, евро, канадски долари и т.н. Но ако имате 20 долара в брой, вече имате сделка. Спестява ви таксата за обръщането на валутата. Дори е по-добра сделка. Излизате на печалба и вие, и продавачът. В известен смисъл това е „победа“ и за Америка, тъй като американският долар замества местната валута. В тази малка сделка за 20 долара, купувайки дрънкулка за майка си от уличен продавач, прави така, че Америка печели.

Това се случва всъщност с десетки милиарди долари при продажбата на петрол всеки ден.

Въпреки че броят им е намалял през последните 20 години, все още повече от половината страни по света са приели долара за своя резервна валута. Петродоларът беше стабилизираща валута, тъй като целият свят се нуждае от петрол. Всяка нация трябваше да конвертира своята валута в щатски долари, правейки ги глобална валута.
Благодарение на Джо Байдън всичко това рухна.

Нашият национален дълг възлиза на 35 трилиона долара, 9 трилиона от които бяха добавени през последните три години. Инфлацията е кумулативно с 19 процента по-висока, отколкото когато Байдън встъпи в длъжност. Цялата администрация на Байдън превърна наказването на петролната индустрия в приоритет. Ако Америка, най-големият производител на петрол в света, активно се опитва да сложи край на петролната индустрия, тогава защо други нации производителки на петрол биха използвали нашите долари?

Логично е Саудитска Арабия, вторият по големина производител на петрол в света, да гледа на американския долар с нарастващо съмнение. Очевидно е, че Саудитска Арабия гледа на американския президент с нарастващо презрение. По време на предизборната си кампания през 2020 г. Байдън нарече саудитския престолонаследник Бин Салман „парий“ и поиска отговорност за смъртта на журналиста Джамал Кашоги през 2018 г. Две години по-късно, когато цената на петрола стана 120 долара за барел, а инфлацията в САЩ гонеше 9 процента, Байдън припълзя на колене пред Саудитска Арабия, протягайки ръка за поздрав към намръщения Бин Салман, искайки от кралството да увеличи производството на петрол. Бин Салман отказа.

Саудитска Арабия има намерения да надмине Съединените щати на глобалния петролен пазар и притежава петролните резерви и вътрешната политика да го направи. Сега кралството ще търгува своя петрол в собствената си валута. Индия и Китай, два от най-големите вносители на петрол в света, ще конвертират националната си валута в саудитски риали, оставяйки Америка извън сделката.

Този провал е аналогичен на катастрофалното изтегляне на Байдън от Афганистан: десетилетия работа бяха захвърлени на вятъра за един кратък миг поради некомпетентност и чиста глупост, без нищо, което да оправдае хвърлените ресурси, инвестициите, работа и труд. Всичко това си отиде.

Инвеститорите на Уолстрийт имат акроним, с който описват растежа на фондовия пазар въпреки слабата икономика: TINA (бел ред. "There Is No Alternative") . Няма алтернатива. Инвеститорите трябва да вложат парите си някъде и са принудени да купуват акции и това действие засилва пазара. Същото може да се каже и за петродолара. Няма алтернатива. Ако искате петрол, а всички се нуждаят от петрол, вие купувате долари и това действие, дори да няма про-доларови намерения, всъщност засилва долара.

Петродоларът принуди страните да търгуват с Америка и по този начин да възприемат американските ценности като свободния пазар и върховенството на закона. Петродоларът елиминира откровените подкупи и кражби в международен мащаб, нещо, което се случва често с други стоки. Търговците на дребно наричат кафето си „честна сделка“, а диамантите „етични“, за да покажат, че производството им не нарушава човешките права. Никой никога не е слагал етикет на петрола като такъв, защото петролът се търгуваше в щатски долари.

Петрол за 80 долара не е същото като петрол от 540 китайски юана или петрол от 7217 руски рубли, или петрол за 300 саудитски риала. Нито пък ситуацията е същата, както когато доларът е реална стока.

Какво ще замени петродолара като глобална, базирана на стоки валута? Вероятно китайският юан. Радикалният натиск на администрацията на Байдън "да станем зелени“ само укрепи Китай, както организацията, която представлявам, "Power The Future" документира в доклад за Конгреса. Свидетелствах пред Комисия в Конгреса по абсолютно същата тема, но вместо да го обсъдим, демократите в Камарата на представителите избраха да ме обиждат. Мога да ви гарантирам, че конгресменът Бил Паскрел, демократ от Ню Джърси, 87-годишен кисел партократ, който размаха пръст срещу мен заради „злобни туитове“, вместо да обсъжда трилионите, дадени на Китай за закупуване на вятърни и слънчеви източници, няма представа, че петродоларът приключи. Мога да ви гарантирам, че безполезните служители в кабинета му нямат коментар по въпроса.

Байдън иска да се откаже от петролната промишленост и да я замени с китайската зелена промишленост заради екзистенциалната криза с промяната на климата... или както самият той би се изразил: „нали знаете, онова нещо“. Само въпрос на време е Америка да се пристрасти към китайската зелена индустрия по начина, по който американците са отровени от китайския фентанил, а въпрос на време е и Китай да поиска от нас да конвертираме нашата валута в юани за текущи покупки. Както Америка изгради саудитската и руската петролна индустрия, сега ние изграждаме китайската зелена индустрия.

Това произлиза от същите хора, които ще ни кажат, че „Америка на първо място“ е език на омразата.

Сривът на петродолара не би трябвало да е изненада за всеки, който е наблюдавал последните три и повече години управление на Джо Байдън. Суверенитетът на Америка е компрометиран на южната граница. Американските ценности са замърсени с яростен антисемитизъм в колежите и по нашите улици. Американското върховенство на закона е напълно сринато от политизираното Министерство на правосъдието и ФБР. Американският долар се клати. Краят на петродолара е още едно парче от доминото, което ще падне.

Някои неща са обратими. Победата на Тръмп през ноември може да преобърне много неща, ако не и всички, най-вече катастрофалните политики на Джо Байдън по отношение на изкопаемите горива. Конгрес, доминиран от Републиканската партия, може да спре прехвърлянето на трилиони към комунистически Китай за скъпи и неефективни вятърни и слънчеви източници. Но петродоларът си отиде завинаги, а с него и ролята на Америка в света намалява. Саудитското господство със саудитските ценности ще започне да нараства, правейки света малко по-лош.

Източник thefederalist.com

Превод за "Гласове" Юлия Семир Ал-Хаким

10 Коментара

К. Боев

3 weeks before

Смъртта на долара и възходът на новия световен валутен ред! - - - От около 20 години колапсът на долара е на дневен ред. Заедно с това и ролята му като световна резервна валута. Функцията на резервната валута е да финансира световната търговия и да функционира като резервна валута за други правителства. До Втората световна война тази роля се изпълняваше от британската лира, но с разпадането на британската империя тя загуби своята международна позиция, която беше заета от долара. Това беше формализирано от така наречената Бретънуудска система от 1944 г. Всички други валути бяха свързани с долара, който, от своя страна, беше свързан със златото, при 30 долара за една унция. С долара, като резервна валута, САЩ трябваше да изнасят долари. В началните години след войната това се отнасяше преди всичко за Европа - прословутите евродолари, започнати с плана Маршал.

Коментирай

Стефан

3 weeks before

Краха на краварника може само да радва нормалните хора.

Коментирай

Мария луна

3 weeks before

Един народ заложник на дементен президент!!! Трябва Тръмп да.победи,защото байдън,ще ликвидира и Европа

Коментирай

Мария луна

3 weeks before

Един народ заложник на дементен президент!!! Трябва Тръмп да.победи,защото байдън,ще ликвидира и Европа

Коментирай

Марин Стоев

3 weeks before

През пролетта на 1965 г. в пристанището на Ню Йорк стоеше на котва френски кораб. Той не беше боен и в неговите трюмове нямаше оръжие. Там имаше нещо друго, много по-опасно, с което де Гол и Париж се надяваха, че ще удържат победа в започналата финансова война със САЩ. Французите докараха в САЩ по вода доларови купюри за 750 милиона, за да получат срещу тях живи пари, т.е. тяхното покритие, изразявано в злато. Де Гол искаше срещу зелените хартийки да получи гарантираното от тях злато. Последваха нови кораби. Във Форт Нокс, където се съхранява американският златен запас, не издържаха прилива на хартиените парични единици на САЩ. Колапсът започна. Виновен за това беше един човек - Шарл Андре Жозеф Мари де Гол. В интерес на истината, президентът на Франция нямаше намерение да атакува златния стандарт, осигуряващ устойчивостта на световната финансова система. Обратното. Искаше укрепване на ролята на златото, а не на долара, като всеобщ еквивалент.

Коментирай

Марин Стоев

3 weeks before

Всичко започна на 4 февруари 1965 г., когато де Гол на среща с журналисти в Елисейския дворец обясни, че не може да има друг стандарт освен златото. "Златото не променя своята природа. То може да е в кюлчета и монети, то няма националност и отдавна по целия свят се приема за неизменна ценност." Едва беше спрял да говори и журналистите се втурнаха към телефоните да съобщават в своите редакции неговите думи. Всички разбираха, че току-що беше обявена война от генерал де Гол на долара на САЩ и тяхната финансова олигархична върхушка. Де Гол предлагаше и нещо друго - да не се признава следвоенната финансова доминация на САЩ и на долара и светът да се върне към златото в международните разчети. "Този старец окончателно е полудял" - бяха думите на тогавашния президент на САЩ Линдън Джонсън.

Коментирай

Марин Стоев

3 weeks before

Но Де Гол нямаше намерение да отстъпва. Беше вече на 75 години и искаше да бъде преизбран за още един 7-годишен мандат с всеобщо гласуване, за да отвоюва мястото на Франция под икономическото слънце. Но Вашингтон искаше еднолично да контролира световния валутен пазар в полза на банкерите от Уол Стрийт и тяхната Федерална резервна система. А и самата война за американците се свеждаше до едностранен приток на злато от Европа към американските съкровищници. За доставките на оръжие, машини, метали и храни Англия, СССР и другите страни от антихитлеристката коалиция трябваше да плащат на Америка със злато, тъй като в условията на войната хартиените парични знаци не струваха нищо.

Коментирай

Марин Стоев

3 weeks before

Ето няколко цифри. През 1938 г. златният запас на САЩ беше 13 000 тона, през 1945 г. - 17 700 тона, през 1949 г. - 21 800 тона (абсолютен рекорд от 70 процента от всички световни златни резерви по онова време). И именно доларът стана еквивалент на скъпоценния метал и само по отношение на тази валута напълно действаше златният стандарт. Към 1944 г. англичаните и австралийците вече бяха напълно изчерпали своите златни запаси. Само Сталин продължаваше да пълни сейфовете на Форт Нокс със злато. Така продължи чак до 70-те години, когато СССР напълно изплати на Вашингтон последните дългове по ленд-лийза. Изплати ги напълно със злато. Де Гол разполагаше с тази информация. От секретния доклад на известните икономисти Роберт Трифен и Жак Рюеф, подготвен за него още през 1959 г., генералът знаеше, че принудителното участие на Франция в така наречения Златен пул я разорява. Тази международна структура, под егидата на Федералната резервна система на САЩ, действаше чрез Банката на Англия.

Коментирай

Марин Стоев

3 weeks before

Загубите от дейността на Златния пул за Западна Европа надминаха 3 милиарда долара, огромна сума за онова време. В началото на 60-те години де Гол започна форсирано да изгражда национални ядрени сили. През 1963 г. отхвърли многостранните ядрени сили, създавани от Пентагона. След това изведе от военното командване на НАТО и атлантическия флот на Франция. През 1965 г. де Гол официално предложи на президента на САЩ Линдън Джонсън да обмени на злато 1,5 милиарда долара в банкноти, събрани във френския валутен резерв. САЩ не бързаха и де Гол изпрати за Ню Йорк първия кораб, натоварен със 750 милиона долара. При обменен курс от 1,1 грам за 1 долар трябваше да получи 825 тона злато. Във Франция вече товареха втория кораб със същата сума. Това беше началото. Де Гол беше опасният за САЩ прецедент. След него поискаха да си сменят доларите срещу злато и западните немци. Последваха централните банки на Япония и Канада.

Коментирай

Неизненадан

3 weeks before

Колкото и да скимти американецът за петродолара и увяхването на хегемона, това е естествен процес... Светът се отърсва от американското финансово и военно свръхиго... И БРИКС е новата неизбежна реалност... Само българските късогледи съвременни политпомияри не искат да погледнат и обричат България....

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.