Огромен скандал! Facebook разрешил на Netflix да чете личните съобщения на потребителите си

https://svobodnoslovo.eu/biznes/ogromen-skandal-facebook-razreshil-na-netflix-da-chete-lichnite-saobshteniya-na-potrebitelite-si/130901 SvobodnoSlovo.eu
Огромен скандал! Facebook разрешил на Netflix да чете личните съобщения на потребителите си

Компанията-майка на Facebook Meta е дала достъп на Netflix до личните съобщения на потребителите на социалната мрежа „за почти десетилетие“, за да помогне на стрийминг гиганта да адаптира по-добре съдържанието за собствените си потребители, разкриват съдебни документи.

Тези документи станаха публично достояние на 23 март и са част от голямо антитръстово дело срещу Meta, заведено през април миналата година. Те разкриват отношенията между двама от най-големите играчи в Силициевата долина и използването на личната кореспонденция между потребителите в социалната мрежа за корпоративни нужди.

Груповият иск, заведен от двама граждани на САЩ, Максимилиан Клайн и Сара Граберт, твърди, че Netflix и Facebook се „радват на специални отношения“, като социалната платформа предоставя на стрийминг сайта „достъп по поръчка“ до потребителски данни.

Съдебни документи, които са подадени като част от голямо антитръстово дело срещу Meta, разкриват отношенията между Facebook и Netflix

Според ищците двамата играчи от Силициевата долина също така са се съгласили на „персонализирани партньорства и интеграции, които са помогнали за засилване на моделите за насочване на реклами и класиране във Facebook“ поне от 2011 г., благодарение на личната връзка между съоснователя на Netflix Рийд Хейстингс и основателя на Facebook Марк Зукърбърг.

Адвокатите твърдят, че „в рамките на един месец“, след като Хейстингс се присъедини към борда на директорите на Facebook, двете компании са подписали споразумение за „Inbox API“ (интерфейс за програмиране на приложения), което „позволява на Netflix програмен достъп до кутиите за лични съобщения на потребителите на Facebook“.

API са части от софтуер, които позволяват на различни приложения да комуникират и споделят информация.

В замяна Netflix ще предоставя отчет на Facebook на всеки две седмици, който показва как собствените му потребители взаимодействат с платформата.

Говорител на Meta коментира съдебното дело пред Daily Mail: „Споразуменията и взаимоотношения на Meta, споменати в тази жалба, са обичайни в индустрията и позволяват на Meta да бъде от по-голяма полза на рекламодателите, което води до по-добри резултати за всички. Убедени сме, че фактите ще покажат, че тази жалба е неоснователна."

Meta, заедно с голяма част от Силициевата долина, беше принудена да плати милиони долари глоби за начина, по който борави с личната информация на своите потребители.

През 2022 г. Ирландия глоби Meta с 1,2 млрд. евро за изпращане на данни на европейски потребители в САЩ, където американските служби за сигурност имат достъп до тях.

Същата година Meta се съгласи да плати 725 милиона долара за уреждане на случай на нарушаване на сигурността, свързан с Cambridge Analytica, британската компания за анализ на социалните мрежи, която беше поставена в светлината на прожекторите след разкриването на ролята ѝ в гласуването за Brexit.

Фирмата за данни, притежавана от милиардера Робърт Мърсър, неправомерно е получила данни от Facebook, за да изгради профили на милиони гласоподаватели, които след това са използвани за повлияване на изборите по целия свят.

Мърсър инвестира най-малко 15 милиона долара в Cambridge Analytica, а дъщеря му Ребека беше член на борда на компанията за данни.

Бившият главен технологичен директор на Facebook, Майк Шрьопфер, каза през 2018 г., че данните на 87 милиона потребителя на Facebook са били неправомерно споделени с Cambridge Analytica, с 37 милиона повече от първоначалната оценка от 50 милиона.

Източник: obektivno.bg

2 Коментара

Истината

преди 3 седмици

Демокрация, сър!?!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.