По 1 млн. евро подкупи от Паскала делели всяка седмица шефове в Агенция „Митници“

Президентският съветник Копринков стоял зад акцията на ДАНС?

https://svobodnoslovo.eu/biznes/po-1-mln-evro-podkupi-ot-paskala-deleli-vsyaka-sedmica-shefove-v-agenciya-mitnici-2/131046 SvobodnoSlovo.eu
По 1 млн. евро подкупи от Паскала делели всяка седмица шефове в Агенция „Митници“

Президентският съветник Копринков стоял зад акцията на ДАНС?

Зрелищната акция на ДАНС срещу новоназначената директорка на Агенция „Митници“ Петя Банкова, заемаща ръководния пост от 20 февруари т.г., и заместника й Людмил Маринов, е част от избухнала война за влияние върху контрабандните канали на цигари, горива и други високоакцизни стоки, минаващи през България и контролирани от митичния гангстер от Хасково Николай Николов – Паскал. Това разкриват източници от МВР и КПКОНПИ.

 

В сряда сутринта агент и на ДАНС, полицаи и жандармеристи нахлуха в сградата на Агенция „Митници“, обискираха кабинетите на шефката Петя Банкова и заместника й Людмил Маринов и иззеха компютрите им и кашони с документация.

 

Банкова бе отведена под полицейски съпровод за разпит в Антикорупционната комисия и обяви пред журналистите, че атаката срещу нея идва от шефа на ДАНС Пламен Тончев, заради когото преди няколко години тя напуснала Агенцията за Национална сигурност.

„Преди време Пламен Тончев реши, че ще ме изпрати в Благоевград за наказание. Това е основната им схема – когато някой пречи, те го командироват. Тогава, казах че няма да изпълнявам техни поръчки, и напуснах ДАНС. Няма да позволя да върви контрабанда, ако това е проблемът на държавата да го заявят. Не познавам Паскал и дори не знам кой е“, коментира Петя Банкова, преди да бъде отведена за разпит. Впоследствие адвокатката на шефката на Агенция „Митници“ – Аделина Натина обяви, е от кабинета на клиентката й са иззети бележки за контрабандни канали, които е планирала да разбие.

 

Отношение по темата взе и министърът на финансите в оставка Асен Василев, който коментира, че той и премиерът в оставка Николай Денков не са били уведомени за акцията в Агенция „Митници“. Асен Василев отрече де се познава лично със своя съгражданин от Хасково и бивш митничар Николай Николов – Паскал, сочен от години в полицейски разработки като контрабандист №1 на цигари в България.

 

Асен Василев зае страната на Петя Банкова с обобщението, че до момента е видял ефективна работа от нея, изразяваща се в залавяне на рекордно количество наркотици, уволнения на корумпирани митничари и привличане на наблюдатели от партньорски страни по граничните пунктове „Капитан Андреево“ и в Бургас. Василев напомни, че само седмица преди акцията на ДАНС срещу шефката на Агенция "Митници" в Бургас бяха задържани 170 килограма кокаин.

 

На въпрос кой има интерес от случващото се, финансовият министър в оставка многозначително заяви: „Който покровителства каналите!“.

Запознат от МВР потвърди съмненията на Асен Василев, че обиските в кабинетите и в домовете на митническата директорка Банкова и заместника й Людмил Маринов са част от избухнала война между две държавни лобита за това кой да покровителства и съответно да прибира ежемесечни тлъсти подкупи от контрабандната мрежа на цигари, алкохол и горива, контролирана от 63-годишния Николай Николов – Паскал.

Според думите му през последните два месеца криминалната организация на Паскал е спряла да отчита пари на Николай Копринков, секретар по вътрешна политика и гражданско общество на президента Румен Радев, като подкупите са били пренасочени към новото ръководство на Агенция „Митници“, върху което Копринков нямал влияние.

 

Заради спрените финансови потоци към „Дондуков“ №2, приближеният до Румен Радев началник на ДАНС Пламен Тончев разпоредил преди месец стартирането на оперативна разработка срещу Петя Банкова и нейния заместник Людмил Маринов, както и срещу още няколко служители в Агенция „Митници“. Неофициално се твърди, че телефоните на Банкова и Маринов са подслушвани и че те са били следени от цивилни агенти на ДАНС, преди да се стигне до полицейската „акция по неотложност“.

 

„Кръгът около Румен Радев стои зад акцията срещу Петя Банкова, а причината е прозаична – неформалният касиер на президента Николай Копринков цели отново да възвърне пълното си влияние в Агенция „Митници“. През последните няколко месеца десетки назначени от Копринков и Пламен Узунов на ръководни позиции в митниците лица бяха отстранени и финансовите потоци към „Дондуков“ секнаха. Акцията цели да „вразуми“ и Паскал, който се е преориентирал в последно време и е пренасочил подкупите към новите началници в Агенция „Митници“, разкрива високопоставен полицейски източник.

 

В скорошна оперативна разработка на ДАНС източник със засекретена самоличност от Агенция „Митници“ разказва, че всяка седмица до шефката Петя Банкова достигат по 1 милион евро подкупи от Николай Николов – Паскал за безпроблемното преминаване на цигари и горива през границите. Парите са усвоявани от брата на шефката на Агенция „Митници“ Стефчо Банков, който е бивш директор на отдел „Вътрешна сигурност“ в МВР. Миналото лято името на Стефчо Банков беше посочено от настоящия изпълняващ длъжността главен  прокурор Борислав Сарафов като оперативен ръководител на нелегалното частно външно наблюдение на Иван Гешев, което подслушвало незаконно и заснемало враговете на бившия главен прокурор.

 

В разработката на ДАНС се твърди, че подкупите към Агенция „Митници“ преминавали през двама човека, сред които и 30-годишния син на Паскал, който е и негов пълен съименник.

Николай Николов – Малкия Паскал, предавал ежеседмично в сакове сумата от 1 млн. евро на Марин Димитров – Ярата от Хасково, като парите се носели в района на столичния хотел „Маринела“. Впоследствие Ярата разпределял сумата между няколко човека от Агенция „Митници“, като лъвският пай отивал в Стефчо Банков, брата на Петя Банкова. Посредникът Марин Димитров – Ярата минава за приближен до бившия МВР шеф Бойко Рашков.

 

В сряда сутринта, докато течаха обиските на ДАНС и КПКОНПИ в шефските кабинети на Агенция „Митници“, антимфиоти арестуваха в хотел „Маринела“ Марин Димитров и извършиха обиск в джипа му „Мерцедес“ GL. Претърсвания са извършвани и в имоти на Ярата и сина му в Хасково и в софийския квартал „Бояна“, до редакционното приключване на броя, липсвала официална информация какво е иззето при обиските.

 

Според запознати акцията срещу шефката на Агенция „Митници“ Петя Банкова е целяла да осуети планираното от нея освобождаване на трима началници на териториални дирекции на митниците, които минавали за хора на Николай Копринков и контрабандния „капо ди тути капи“ Николай Николов – Паскал. Това са Хризантема Бауренска (Митница „Варна“), Валери Стефанов (Митница „Бургас“) и Володя Петров (Митница „Русе“). Нарочени за изгонване били и директорката на митническата дирекция „Акцизна дейност и методология“ Светла Генова, както и Георги Георгиев, началник на дирекция „Митническо разузнаване и разследване“.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

2 Коментара

Истината

преди 3 седмици

А някой призоваваше горещо хората да гласуват, кой нормален човек ще гласува при това положение, гласуваш ли, гласуваш за мафията, нищо повече!!!! И тия закоравели мафиоти, ще те оставят ей така с гласуване, да ги гътнеш, това никога не е станало и няма да стане!!!! Айде да видим колко от тия престъпници, ще влязат в затвора, НИКОЛКО!!!! Е за какво гласуване тогава иде реч!?! Сеч яка сеч..........!!!! Та така!!!!

Коментирай

Фриц Клингенберг

преди 3 седмици

Да беше от вчера това положение. Така е от 33 години и ще е до смъртта на жертвата!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.