Скандал! НИКО ТУПАРЕВ АРЕСТУВАН ЗА ДА МУ ОТКРАДНАТ 9 МИЛИОНА

Александър Тошев – Джони Каскета, се опитва да сложи ръка на печелившия бизнес. Иван и Андрей също са в заверата, предадоха човека, който ги създаде

https://svobodnoslovo.eu/biznes/skandal-niko-tuparev-arestuvan-za-da-mu-otkradnat-9-miliona-2/137435 SvobodnoSlovo.eu
Скандал! НИКО ТУПАРЕВ АРЕСТУВАН ЗА ДА МУ ОТКРАДНАТ 9 МИЛИОНА

Александър Тошев – Джони Каскета, се опитва да сложи ръка на печелившия бизнес. Иван и Андрей също са в заверата, предадоха човека, който ги създаде

Нека не се заблуждаваме - след разстрела на съдебния брокер Мартин Божанов-Нотариуса, схемите с уреждане на дела си продължават с пълна сила. Магистратите, които години наред работят с Нотариуса, бързо си намират нов човек, който да им посредничи при вземане на рушветите. Не е ясно дали поисканите 300 бона за “опраскването” на Нико Тупарев са платени, но действията на повдигналия му обвиненията прокурор Димитър Франтишек нямат много общо с правото, коментират потресени юристи.

 

Да припомним, че Франтишек е герой от разследването на Антикопупционния фонд “Осемте джуджета”. Там отново става въпрос за кражба на фирми, банкови сметки и кюлчета злато след повдигане на скалъпени обвинения от закритата вече Специализирана прокуратура. Тогава Гергана на скалъпени обвинения стана бизнесменът Илия Златанов. По онова време му се размина, но след скандала с Нико Тупарев срещу Димитър Франтишек започна проверка след нареждане на и.ф. Главен прокурор Борислав Сарафов. Според наши източници той е бесен на прокурора и е възможно дори да бъде поискано отстраняването му от ВСС.

 

Номерът с “опраскването” на Тупарев, за чест на съда не мина. След 24 часа в ареста, Софийският градски съд го пусна на свобода без мярка за неотклонение. В своето определение магистратите посочиха, че няма нито едно доказателство, че продуцентът е откраднал 1,4 млн. лв. от фирмите, в които е съдружник с Джони Каскета. За сметка на това в материалите по делото може да има данни, че Тупарев е жертва на грабеж. Тях прокурор Франтишек странно защо е пропуснал да разследва.

След като излезе на свобода продуцентът разказа, че още преди няколко месеца е пуснал сигнали до МВР и Прокуратурата как Джони Каскета, който е негов братовчед, пробвал да фалшифицира документи да му отмъкне фирмите “Лайм”, “Куба Либре” и “Ен Джей Пропърти”. Възползвайки се, че е техен управител, Джони Каскета пробутва изцяло фалшиви документи, според които трите фирми имат да връщат огромни заеми на негови близки. След като парите не са платени, кредиторите завеждат дело и опитват да вземат струващите милиони левове имоти. А те никак не са малко. Само “Куба Либре” е собственик на огромни търговски помещения и апартаменти в престижни столични квартали. Отделно същата фирма има и няколко застроени парцела в Царево. Общо имотите се оценяват та близо 4 млн. лв. С имущество за по 3-4 млн. лв. са и други фирми - “Лайм” и “Ен Джей Пропърти”, установи наша проверка.

 

След като Тупарев се светва, че става нещо нередно и иска документи за уж получените заеми, братовчедът Джони Каскета директно пробва да открадне фирмите. Изготвени са фалшиви договори, според които телевизионният продуцент му продава своите акции в “Лайм”, “Куба Либре” и “Ен Джей Пропърти”. Интересното е, че продажбата е станала през февруари 2022 г., но Джони пробва да се впише като собственик в търговския регистър чак през април т.г. Явно две години не е намерил време за това. Договорите за продажба на акции са заверени пред нотариус Валентина Георгиева в присъствието на Нико Тупарев. Само че той изобщо не си спомня за това. Според доверените ни източници се касае за напълно фалшив документ, т.е някой е изфабрикувал подписа на продуцента на “ВИП Брадър” и “Ергенът”. Ченгета разказват, че нотариус Георгиева преди години е била разследвана за заверка на подобен договор, след което частна фирма пробва да открадне от Столична община десетки декари терени в центъра на София.

Продуцентът Нико Тупарев разбира, че е продал фирмите една след като документите са внесени в Търговския регистър. Да припомним, това става през април 2024 г., около 2 години след самата сделка. Адвокатите на Тупарев моментално подават жалба, а с решението на съда вписването на новия собственик - Джони Каскета е спряно.

 

С това обаче сагата не свършва. Братовчедът Джони пробва нова врътка. Макар делото за собствеността на фирмите да предстои да се гледа, Каскета решава да приеме нов съдружник. Това е - изненада!!! - неговата съпруга Вероника Иванова. Преди няколко седмици тя купува дялове в трите фирми с имоти за милиони. Следва фиктивно вдигане на капитала, с което Иванова да придобие 97% от акциите. За потрес на истинския собственик Нико Тупарев, който наивно вярва, че полиция и прокуратура разследват как е ограбен с фалшиви документи.

 

Малко преди да бъде арестуван от прокурор Франтишек, Тупарев все пак успява да спре със съдебно решение измамното вдигане на капитала. Това е само малка победа. За да си върне трите фирми с имоти за милиони, Тупарев ще трябва да води доста дела. Според юристи, шансът това да се случи е голям. Няма съмнение, че подписът на Тупарев под документа за продажба на неговите акции е фалшив. Дори и след поредния неуспех, мераците на неговия братовчед Джони Каскета не секват.

 

“Последното действие, предприето от Александър Тошев, е фабрикуване на сигнали срещу мен за длъжностно присвояване. Именно на тази база, прокурор със съмнителна репутация (бел.ред. - Франтишек) изготвя неиздържаното от правна гледна точка и според СГС обвинение”, обяви телевизионният продуцент в свое изявление пред медиите.

 

Наши източници твърдят, че Джони Каскета до последно е вярвал, че може да използва прокуратурата като бухалка за саморазправа със своя роднина. Александър Тошев отдавна парадира с връзките си в политическите и съдебни среди. Не е тайна, че той е изключително близък до бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, благодарение на което фирмите на Каскета са ангажирани с провеждането на предизборните кампании в цялата страна.

 

Според публикации в медиите, Александър Тошев-Джони ръководи конгломерат от фирми, наречен “Кантората” и намиращ се на ул. “Янтра” 12. През “Кантората” години наред, докато Цветанов е ключов политически играч, са минавали всичките обществени поръчки за БНР за милиони левове. Интересите на Тошев са разностранни - от автотранспорт и извършване на годишни технически прегледи през изграждане на спортни съоръжения, сделки с недвижими имоти, разработване на компютърни игри, до импресарска и рекламна дейност.

 

Той например държи около една трета от билбордовете в София, за което, както е известно, е необходима стабилна политическа протекция. Да не пропуснем и продажбата на кебапчета - тя също е в сферата на бизнес интересите на Тошев.

 

Далеч по-интересни са обаче приключенията му по морето. Още през 2012 г. една от компаниите му печели концесията за плажа “Мечата дупка” край Царево. От тогава се засилва интересът му към запълването на брега с хотели и вилни селища. Следват обвинения от еколози за незаконно строителство и унищожаване на природата. В тези проекти неизменен негов съдружник е Ангел Цигуларов, дългогодишен общински съветник и областен координатор на ГЕРБ в района.

 

И докато сагата между Нико Тупарев и Александър Тошев изглеждаше в разгара си, преди дни до медиите се получи странно съобщение. То гласи, че двамата родственици са подписали споразумение да разделят бизнеса си. Очевидно в момента са сключили примирие. Нико Тупарев пък заяви, че на този етап е в “отлична комуникация с Александър Тошев и двамата изглаждат споровете си”.

 

ДЖОНИ КАСКЕТА ДЪРЖИ И КОШЛУКОВ

 

Александър Тошев, известен като Джони е фигура, която държи да е публично известна. Той ходи само с каскет за да не остане незабелязан - изключително приветства певеца Веселин Маринов, на чиито концерти той неизменно е на първия ред и камерата редовно го улавя как припява от сърце.

 

Но данни за дейността му не липсват, особено в периода, когато го раздаваше дясна ръка на Цветан Цветанов. Покрай него Тошев се сдоби с властови инструменти и назначаваше свои хора на ключови държавни и обществени позиции. Бе му подарен цял един морски град - Царево, в който кметът и местната администрация до ден днешен се съобразяват с волята му и действат по негови указания и се съобразяват с волята му, потвърждават наши източници. Същото важи и за БНТ, където Джони от години държи генералния директор Емил Кошлуков и Управителния съвет. А в желанието си да е продуцент, също като омразния си братовчед Нико, чрез подставени лица реализира и предавания като “Последният печели”, както и вечерното шоу. В обществената телевизия е публична тайна, че генералният директор Емил Кошлуков се отчита всяка седмица на Тошев, а при споменаването на “Кантората” е ясно, че адвокатите на Джони са дошли да прегледат договори и поръчки, а най-апетитните от тях заминават директно при свързани лица - нещо, което е озадачаващо, че не се разследва.

 

“Кантората” е адвокатска фирма, през която от години минават договорите на Джони и на “Междинна станция” – компанията на дуото Иван и Андрей. При драматичния сблъсък между Нико и Джони преди години, който сега избухна чак до арест и прокурорски обвинения, Иван и Андрей последваха Джони и предпочетоха да останат при страната, в която съзряха повече финансови облаги.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.