Скандалният Дидо Дънката вдига болница във Варна

Съдружник му е прословутият д-р Мазнейков, чието лечебно заведение редовно точи Здравната каса

https://svobodnoslovo.eu/biznes/skandalniyat-dido-dankata-vdiga-bolnica-vav-varna-2/131165 SvobodnoSlovo.eu
Скандалният Дидо Дънката вдига болница във Варна

Съдружник му е прословутият д-р Мазнейков, чието лечебно заведение редовно точи Здравната каса

Бизнесменът от Варна Даниел Славов, по-известен като Дидо Дънката, фигуриращ в десетки разработки на МВР като крупен контрабандист, се кани да строи огромна частна болница с 500 легла в града. Проектът му вече е получил зелена светлина от здравните власти, въпреки отрицателните становища на Регионалната здравна каса и Лекарския съюз.

 

В техния анализ, направен след подаденото от фирмата на Дънката заявление, пише, че съществуващите във Варна лечебни заведения са предостатъчно и няма никаква потребност от откриване на нови. Експертите посочват, че и в момента в града има цели 18 болници, включително и държавната УМБАЛ „Света Марина”, която е втората най-голяма в България. При подобно свръхпредлагане не е изненада, че лечебните заведения едва смогват да запълнят и 50 процента от легловата си база.

 

Въпреки отрицателното становище на компетентните институции във Варна, които най-добре знаят какви са потребностите на гражданите на местно ниво, миналата година НЗОК и здравното министерство дават зелена светлина за новия проект.

 

Даниел Славов - Дидо Дънката 

Как ли да е иначе, след като зад него стои Дидо Дънката, известен в града с прозвището „концесионерът на Варна”, заради близките си връзки с тогавашния кмет Иван Портних. В морската столица е публична тайна, че Портних е само фигурант, а щом става дума за обществени поръчки или строителни разрешения тежката дума е на бившия митничар Даниел Славов.

 

Според медици единственият шанс проектът да бъде спрян е депутатите да гласуват предлагания от здравния министър проф. Христо Хинков мораториум за разкриването на нови болници. Проектът на Хинков отлежава от месеци в парламента, а изгледите някога да бъде одобрен са минимални. Лобито на частните болници, които всяка година усвояват милиарди левове от НЗОК с реални и нерядко фиктивни лечения на пациенти, е изключително мощно, обясняват запознати.

 

Дидо Дънката очевидно е наясно с това, щом ударно е задвижил проекта за строителството на новата си болница. В началото на февруари тази година фирмата инвеститор „Билдинг хоспиталс Варна" е внесла документите за проекта в Община Варна. Насрочено е и задължителното обществено обсъждане, което макар и формално, е нужно за издаване на строителното разрешение.

 

Д-р Христо Мазнейков 

За да не бие на очи участието му, Славов си е избрал и подходящия съдружник. Да припомним, че след като миналата година Иван Портних загуби кметските избори, Дънката веднага развали отношенията си с ГЕРБ. В деня след изборния крах Бойко Борисов лично изгони сексапилната депутатка и бивша хостеса Славена Точева, избрана благодарение на десетината хиляди гласове на роми от областта, осигурени и от хора на Дидо Дънката. Като лице на новата варненска болница пред медиите е представян ортопедът д-р Христо Мазнейков. Той също е акционер във фирмата инвеститор „Билдинг хоспиталс Варна”. В свои интервюта  Мазнейков обяснява, че бъдещото лечебно заведение ще е клон на неговата софийска болница „Света София”.

 

Едва ли е изненада, че съдружникът на Дидо Дънката разпалено оборва анализите, че в морската столица има нужда от нова болница. Медикът се хвали с огромния си опит като болничен мениджър, което гарантирало успех на проекта. Дали за варненци, а и за Здравната каса ще е добре този опит да бъде пренесен на местна почва, е доста спорно.

 

Факт е, че софийската болница „Света София” на Христо Мазнейков не страда от липса на работа. Поне по документи. Мазнейков като неин собственик и управител е най-високо платеният болничен шеф в България. От декларацията му, подадена пред КПКОНПИ, става ясно, че Мазнейков си е определил месечна заплата в размер на 137 000 лв. или общо 1 645 000 лв. за година! Подобаващо е заплащането и на съпругата му Валентина Мазнейкова. Като шеф на АГ клиниката, тя е обявила пред антикорупционната комисия годишен доход от 866 000 лв., което означава, че заплатата й е 72 000 лв. месечно. Друг е въпросът как са изкарани  тези милиони.

 

Обичайно приходите на болниците идват от плащания по клинични пътеки от НЗОК за лечение на постъпилите пациенти.На теория, ако лекарите в дадена болница си вършат добре работата, условията са добри, а апаратурата модерна, славата на лечебното заведение се разнася и пациентите се редят на опашка, за да постъпят там. Практиката показва, че поне с държавните това никога не се получава. Най-малкото заради ниските цени на клиничните пътеки.

 

Ръководената от д-р Мазнейков болница „Света София“ показва, че има и друг начин на работа. Пари може да се изкарват и ако лекуваш несъществуващи пациенти. Така субсидията от НЗОК си върви, а при липса на разходи, остават пари и за огромни заплати на шефовете. В случая не става дума за подозрения, а за факти.

 

През последните години проверки от здравното министерство са открили десетки случаи как в болница „Света София“ са лекувани хора, които изобщо не подозират за това, а на реално постъпили пациенти, са надписвани изследвания и процедури.

 

След като измамите с фантоми пациенти са доказани от проверяващите, на болницата са съставени актове. Наказателните постановления са потвърдени и от съда, след като ръководството на болницата ги обжалва. По закон при доказана измама с лечение на пациенти, Здравната каса е длъжна да отнеме лиценза на ръководената от д-р Мазнейков „Света София”, но явно чиновниците удобно са се разсеяли.

 

Предстои да видим дали подобни практики ще се пренесат и в подготвящия се за откриване варненски филиал.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

4 Коментара

Геле

преди 3 седмици

Е те това е шибан комунизмо-капитализъм Който шибаняк ако иска и сто болници да построи, НО никаква здравна каса САМО на частно. Те това е Капитализъм

Коментирай

NEMO

преди 3 седмици

Memento mori

Коментирай

ама кви

преди 3 седмици

Показателни имена си избират, а?

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.