The ​​Africa Report: Основаният от Атанас Бостанджиев фонд Gemcorp в Абу Даби ще набере 1 млрд. долара за дългова инвестиция в Африка

Дневният ред на фонда, който се подготвя да оперира в Обединените арабски емирства, е фокусиран върху Ангола, Кения и Демократична република Конго по отношение на нововъзникващите пазари

https://svobodnoslovo.eu/biznes/the-africa-report-osnovaniyat-ot-atanas-bostandzhiev-fond-gemcorp-v-abu-dabi-shte-nabere-1-mlrd-dolara-za-dalgova-investiciya-v-afrika/132444 SvobodnoSlovo.eu
The ​​Africa Report: Основаният от Атанас Бостанджиев фонд Gemcorp в Абу Даби ще набере 1 млрд. долара за дългова инвестиция в Африка

Дневният ред на фонда, който се подготвя да оперира в Обединените арабски емирства, е фокусиран върху Ангола, Кения и Демократична република Конго по отношение на нововъзникващите пазари

Фонд мениджърът на развиващите се пазари Gemcorp си е поставил за цел да набере повече от 1 млрд. долара, които да инвестира в Африка в рамките на планираните активности в Абу Даби. Това заяви главният изпълнителен директор Атанас Бостанджиев пред изданието The ​​Africa Report. Той е учредител и председател, отговарящ за цялостното управление на компанията и е член на Инвестиционния комитет. Преди основаването й, Бостанджиев е бил главен изпълнителен директор на VTB Capital UK, а преди това - партньор в Goldman Sachs в Лондон, където е отговарял за съвместното управление на бизнеса на развиващите се пазари в Централна и Източна Европа, Близкия изток и Африка. Кариерата си започва в Merrill Lynch, Франкфурт през 1998 г.

 

Базираната в Лондон компания, която се фокусира върху дългови инвестиции, тази година получи зелена светлина от правителството за разкриването на регистриран в Абу Даби фонд мениджър. Очаква се той да стартира в рамките на следващия месец, уточни Бостанджиев, изтъквайки, че Gemcorp е основана през 2014 г. и оттогава е инвестирала 7 милиарда долара в развиващите се пазари. По думите му, средната годишната възвращаемост е около 12%, докато възвращаемостта от инвестиции в Африка достига между 13% и 14%. Управляваното от него дружество се фокусира върху инвестиции с фиксиран доход и частни заеми, както и с инструменти със средносрочен живот от две години. Това означава, че възвращаемостта е по-плавна, отколкото за публичен или частен капитал, така че „частният кредит е правилният начин да реализирате експозиции в Африка“, допълва Бостанджиев. Gemcorp има за цел да инвестира поне 10 милиарда долара в континента в рамките следващия десетгодишен период.

 

По отношение експанзията на дружеството в Близкия Изток, Бостанджиев е убеден, че Абу Даби, има потенциал да се развие като нов финансов център, който може да заимства капитали и експертиза от Лондон, Хонконг и Сингапур.

В представителството си там Gemcorp ще назначи мениджъри на фондове от Лондон, както и местни експерти, а целта е наетите служители да достигнат 20 души през следващите 12 месеца. Секторите, към които фондът ще фокусира интересите си, включват енергетика, инфраструктура и водни ресурси.

 

Атанас Бостанджиев

През 2023 г. Gemcorp придоби  дял във вятърния парк Lake Turkana в Северна Кения, който е най-големият действащ вятърен парк в Африка. Участието се менажира от финансираната от Gemcorp Milele Energy - платформа за чиста енергия, базирана в Найроби.

 

Езерото Туркана доставя около 14% от електроенергията на Кения и има действащ капацитет от 310 MW, а Milele притежава изключителните права за разширяване на проекта като тенденцията е да се увеличи капацитета до 700 MW и е в процес на търсене на финансирате от Абу Даби.

 

Бостанджиев е заемал поста на управляващ директор в Merrill Lynch и Goldman Sachs, преди да се създаде Gemcorp. По негови думи, актуалното предизвикателство за дружеството е да накара мениджърите на фондове да обърнат погледа си към Африка.

Амбицията му е фондове, които в момента имат експозиция от, да речем, 10 базови пункта, или 0,1% към Африка, да добавят още 10.

 

Той също така поставя под въпрос логиката на екологичните, социалните и управленските инвестиции (ESG) в развитите пазари, които имат „субмаргинално въздействие“ и твърди, че то може да бъде увеличено чрез преразпределяне на капитала.

 

Първолета Щерева

Капиталите за т.нар. ESG инвестиции изобилстват на развитите пазари, но липсват на африканския континент, който най-много се нуждае от това, допълва той. „Ако инвеститорите искат да окажат социално въздействие, Африка е мястото, където действията и решенията им биха имали значение.“

Фирмата инвестира както собствен капитал, така и този на клиенти. Бостанджиев е уверен, че младият демографски профил на Африка в крайна сметка тепърва ще привлича инвеститори. „Ще достигнем повратна точка на растежа. Хората ще го осъзнаят.”

 

Новосъздаденият фонд, базиран в Абу Даби, също така планира да инвестира в минното дело и насочва интереса си към ключови проекти за добив на минерали като мед, кобалт, литий, титан и графит в различни региони и юрисдикции, в т.ч Демократична република Конго (ДРК), Сиера Леоне и Ангола. През юли 2023 г. Gemcorp подкрепи Walkabout Resources, която е листвана на австралийската борса, за да помогне за финансирането на производството на графит в мината Lindi Jumbo в Танзания.

 

Gemcorp има 150 служители в Африка, разположени в Ангола, ДРК, Кения, Гана, Южна Африка и Зимбабве. Дружеството комбинира вертикалния анализ на бизнесите със заострено  внимание към икономическата и политическа ситуация, коментира главният инвестиционен директор Първолета Щерева.

 

Възвращаемостта на частния капитал, казва тя, често е бивала „нулирана“ от невъзможността да се управлява валутния риск. Gemcorp използва пари, както и опциите за хеджиране на валутни колебания, нестабилността в цените на петрола, промените в лихвените проценти и различните стратегии за „изключване на риска“ на фондовия пазар.

 

Дружеството отпуска заеми в долари и обръща внимание на това как компаниите, които подкрепя, генерират своите приходи. Държавните кредитополучатели и износителите като цяло са предпочитани пред юридически лица, които обслужват основно вътрешните пазари, разяснява Щерева.

 

Функциониращият валутен пазар е ключова част от намаляването на валутния риск. Gemcorp е предпазлива в отпускането на заеми към предприятия, ориентирани към местния пазар в Нигерия поради техните трудности в осигуряване на чуждестранна валута. Валутният пазар там е „дисфункционален за много дълго време”, уточнява тя, давайки пример със Сиера Леоне като страна, която успява да осигури по-надежден валутен пазар.

 

Gemcorp инвестира в Ангола от 2014 г. и е мажоритарен акционер в Петролната рафинерия Cabinda в северната част на страната, която трябва да започне работа тази година. Банките, подпомагащи финансирането на проекта включват Арабската банка за икономическо развитие в Африка, Южно Африканската корпорация за индустриално развитие и Banco de Fomento Angola.

След като първата фаза на проекта бъде завършена, той ще преработва 30 000 барела суров петрол на ден, или около 10% от анголското търсене на рафинирани продукти. Във втората фаза капацитетът се удвои до 60 000 барела. По време на посещение в Ангола през януари, държавният министър на Обединените арабски емирства Шахбут Нахаян Ал Нахаян изтъкна, че ОАЕ иска да инвестира в транспортния сектор в района на Кабинда.

 

Анализът на икономистите Айодеджи Даводу и Омобола Аду от BancTrust & Co сочи, че Ангола успява да подобри предлагането на чуждестранна валута в икономиката си посредством Централната банка, продала повече от $1,3 млрд. на пазара през първите шест седмици на 2024 г.,. Въпреки увеличения валутен курс, резервите са нараснали, подпомогнати от производството на петрол, оставащо над 1,1 милиона барела на на ден при цена на петрола около $80.

 

„Смятаме, че валутната ликвидност трябва да продължи да се подобрява през втората половина на 2024 г. поради по-занижените нужди от обслужване на дълга“, коментират анализаторите.

По думите им, президентът Жоао Лоуренсо се стреми да намали зависимостта на страната от петрола, която възлиза на приблизително 50% от БВП, 70% от държавните приходи и над 90% от износа, което според Щерева е реалистична цел. Страната, твърди тя, се е справила с външните шокове по „много дисциплиниран начин“ и е „проактивна“ в намаляването на публичните разходи.

 

Експертът на Gemcorp вижда възможности за по-нататъшни инвестиции на ОАЕ в страната. Ангола, отбелязва тя, има огромни количества плодородна земя, която може да помогне на Емирствата да постигнат по-голяма продоволствена сигурност. От министерството на селското стопанство в Ангола са категорични, че страната разполага с почти 58 милиона хектара за развитие на земеделие, включително 35 милиона хектара обработваема земя. Само около 15% от нея в момента се използват, а 20% се считат за подходящи за напояване. Земеделието в Ангола, допълва Щерева, „може да бъде област на огромен растеж“.

Източник: informiran.net

1 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.