bTV по следите на съмнение за нарушение при избора на „Джи Пи Груп” за ремонт на ул. „Граф Игнатиев”

Съмнения за нарушаване на процедурата по избор на изпълнител при ремонта на ул. „Граф Игнатиев” . bTV тръгна по следите. Ключов елемент в планираните мащабни реконструкции в центъра на София е обновяването на един от символите на столицата – трамвайните релси. В центъра на града трамваите минават на метри от обитаеми сгради.

Снимка: btvnovinite.bg

За да ги опази от вибрациите на тежките мотриси, проектът за ремонт на улица „Граф Игнатиев” предвижда полагането на т.н. „виброизолационни подложки”.

Те би трябвало да поемат до 80% от трусовете, предизвиквани от трамваите. С този аргумент Столична община поставя стриктни изисквания в обявената обществена поръчка. Тези подложки трябва да са изработени от нов материал и да са с маса около 5 килограма на квадратен метър.

Снимка: btvnovinite.bg

За участие в търга са допуснати 4 фирми. Две отпадат, защото не отговарят на изискванията. Едната фирма – „ПСТ Градска среда Зона 2”, е отстранена, защото предлага виброизолационни подложки с маса над 15 килограма на квадратен метър или три пъти повече от изискването.

В крайна сметка победител в конкурса е „Джи Пи Груп”. Но според инициативата „Спаси София”, след като печели търга, фирмата започва да полага съвсем различен материал – този на отстранения конкурент.

Снимка: btvnovinite.bg

„Всъщност фирма „ПСТ” е отстранена от търга заради този продукт. Фирма „Джи Пи Груп” печели търга, предлагайки друг материал.  В момента, в който печели търга, този материал изчезва и започва да използва материалът, заради който фирма „ПСТ” е била отстранена”, каза Борис Бонев, „Спаси София”.

Снимка: btvnovinite.bg

Според специалиста по обществени поръчки адвокат Грета Ганчева такава подмяна е недопустима и представлява грубо нарушение.

Снимка: btvnovinite.bg

„Нарушени са правилата на конкуренцията, от гледна точка на закона е недопустимо първоначално да бъде отстранен един от участниците с конкретно техническо предложение и именно във връзка с данните със спецификациите, които участникът е предложил. От друга страна, същите тези спецификации да послужат на спечелилата фирма в последствие при по-изгодни условия за нея”, коментира адв. Грета Ганева, специалист по обществени поръчки.

Снимка: btvnovinite.bg

Но промяната на вида на използваните подложки не е по решение на победителя в търга. Повече от месец, след като „Джи Пи Груп” вече е започнала строителните дейности, възложителят Столична община променя изискването за материала.

Снимка: btvnovinite.bg

Според становище на директора на столичния „Електротранспорт” инж. Асен Тасев трябва да бъде използвана подложката, заради която един от участниците е бил отхвърлен от търга.

„Въпросният инженер Тасев, със специална заповед на зам.-кмета Евгени Крусев е назначен в комисията, която определя резултата от търга. Когато се отстранява фирма „ПСТ”, която предлага материала на „Пандрол”, който реално се полага тук. Инж. Асен Тасев подписва отстраняването на „ПСТ”, очевидно тогава той е смятал, че този материал не е подходящ. Подписал е избирането на „Джи Пи Груп, като победител – очевидно тогава е смятал, че няма проблем. Само два месеца по-късно инж. Тасев прави това мотивирано предложение и изведнъж си обръща на 180 градуса възгледите за материалите. Единият, който първоначално е сметнал за неподходящ, се превръща в крайно подходящ”, посочи Борис Бонев.

Снимка: btvnovinite.bg

Ето какво пише инженер Тасев в свое становище: Същата подложка е вложена на обект Метродепо „Земляне”, благодарение на което имах възможност да получа преки впечатления. След като взех малко парче за проба, установих, че същата много лесно попива вода, освен това лесно се къса – нещо, което се вижда на самия обект.

Според „Спаси София“ двата материала са напълно несравними. Тяхното използване зависи от средата, през която преминават трамвайните трасета.

Снимка: btvnovinite.bg

Експертен съвет узаконява смяната на ключовия материал. 29 души от комисията по устройство на територията гласуват да бъде изготвен нов инвестиционен проект. Всичко се случва след приключването на търга и два месеца след началото на строителните дейности.

Снимка: btvnovinite.bg

„Техническата спецификация винаги е от съществено значение. А в случая се касае за изменение не просто на техническата спецификация, а на инвестиционния проект. Което наистина е съществено. Законът предвижда прекратяване на процедурата по  сключения вече договор и възлагане на нова с новите технически спецификации, за да може да има конкуренция, за да може в крайна сметка възложителят да постигне най-добрите условия при най-добрата цена”, каза адв. Грета Ганева.

Снимка: btvnovinite.bg

На практика Столична община не прекратява процедурата, както изисква законът, а официализира подмяната. В следствие на това инженерът, който е проектирал релсовият път, се отказва от собствената си работа.

Инженер Румен Борисов отказа да даде интервю, изпрати писмено аргументите за решението си.
„Виброизолационната подложка е най-важната част от проекта ми – трамвайните линии са разположени много близко до сградите и са подложени на силни вибрации от преминаващите мотриси.. Налагаше се да одобря виброизолационна подложка (…), която въобще не отговаря на проекта, а и има отстранен участник от тръжната процедура, който я е предложил точно същата”, пише Борисов.

Снимка: btvnovinite.bg

Инж. Борисов твърди, че първо е била поръчана и доставена новата подложка, а чак след това чисто формално Столична община е официализирала подмяната. Проектантът пише, че е сигнализирал всички участници в строителния процес и устно, и писмено.

Снимка: btvnovinite.bg

Проектантът нарича доставените и вече сложени нови подложки „изтънени околорелсови гумени елементи”.Освен че са три пъти по-тежки от заложените, те противоречат и на друго изискване на Общината – да са от нов материал. Направени са от рециклирани стари гуми.  Другата разлика е в цената. Подложките, с които „Джи Пи Груп” печели търга струват около 35 евро на квадратен метър.
А тези, от рециклирания материал, са с около 10 евро по-евтини. Изчисленията на хората от инициативата „Спаси София” сочат, че с тази промяна фирмата си спестява около 200 000 лв. за цялото трасе.

Снимка: btvnovinite.bg

Новият проектант е инж. Владимир Жеков. Той отказа среща с нас, защото „няма желание да ни даде интервю по този въпрос”. bTV потърси и мнението на Джи Пи Груп по темата. Те ни насочиха към Столична община и обявиха, че „Направената промяната е по искане на възложителя.

Тъкмо към възложителя се обръщат и от австрийската фирма „Гецнер”. Те е трябвало да доставят първоначално одобрените подложки, но така и не получават поръчката.

Снимка: btvnovinite.bg

„Основните разлики между нашия продукт и поръчания, са коравината и поведението на материалите, съответно виброизолацията, която трябваше да се постигне. Ние имаме възможността да контролираме стриктно нашите продукти. Докато при другите продукти, от стари рециклирани материали – не е така.

Снимка: btvnovinite.bg

От инициативата „Спаси София“ искат оставката на зам.-кмета Евгени Крусев. Причината е, че неговият подпис удостоверява всяка промяна в действията на Столичната община.

Крусев подписва откриването на процедурата за кандидатстване по обществената поръчка, след това решението за отстраняването на една от фирмите заради конкретен материал, който предлага за виброизолационна подложка, удостоверява избора на „Джи Пи Груп” за изпълнител, назначава в комисията инженера, който предлага да бъде сменен материалът за виброизолацията, а на финала е първи в комисията, която легитимира подмяната на подложката.

http://btvnovinite.bg

loading...