1,2 млрд. лв. за безплатно саниране на 756 блока?!?!

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/12-mlrd-lv-za-bezplatno-sanirane-na-756-bloka/143978 SvobodnoSlovo.eu
1,2 млрд. лв. за безплатно саниране на 756 блока?!?!

1,2 млрд. лв. за безплатно саниране на 756 блока?!?!

Любопитен съм да чуя какви точно са ползите за държавата и обществото от набутване на такъв огромен ресурс?

Отделно любопитен е и въпроса за живота на една такава изолация и отпусканите кредити уж за енергийна ефективност, които да си чиста проба касичка и корупционен инструмент..

На тоя въпрос за дълголетието на XPS и EPS никой от производителите не иска да говори! Когато правят икономическа обосновка (реклама) се спират главно на икономията на енергия, но не правят амортизационен анализ, защото един такъв анализ ще покаже краткостта на живот на подобни топло-изолации!

Най-големият враг разбира не са UV лъчите. Но не само от UV-лъчите старее и става трошлив и дори на прах XPS и ЕPS. Кислородът, водата и температурите над 50 degC (през лятото южните фасади могат да се напекат и до повече) също му влияят пагубно! И докато във вратите и стените на старите хладилници няма циркулация на въздух, вода или високи температури, то при външните фасадни термоизолации има непрекъснато интензивно движение на въздух (кислород), обливане с вода при дъждовете и напичане от слънцето - това са природни фактори, които не са подвластни на човека.

Тънките повръхностни замазки и мазилки имат повече декоративен ефект! Те се напукват бързо (отначало с микро-пукнатини по местата на ръбовете на отделните плочи, въпреки армировъчните мрежи) и процесите на окисление, репресивно разрушаване на структурата на разпенените XPS или разпенените и после екструдирани EPS започва!

Какво да се прави - и хирурзите използват латексови ръкавици за еднократна употреба! Така че и външните фасадни топлоизолации на база XPS и EPS са нещо като топлинни "ръкавици" за 10-15 години! След това ще трябва отново да се правят - и колелото на бизнеса и поставнето се завърта отново! Затова и гърците побързаха да заемат тая ниша в България и сега с интензивна реклама и помощта на държавни чиновници-рушветчии (напр. от Агенциатя за енергийна ефективност, но не и за дълготрайна икономическа ефективност!) налагат масово тази технология за топлоизолация!

Освен това и банковите заеми, чиито лихви се "плащали" от европейски фондове, са си чиста проба грабеж!

1.) Тези заеми се дават само ако изпълнителя е сертифицирана и близка до банката фирма!

2.) Тези сертифицирани фирми взимат минимум 2 пъти по-високи цени!!! (той и сертификата от АгЕнЕф си има определена цена, която не се изразява само с високите държавни такси - мисля, че е публична тайна за какво иде реч! Пък и монополното положение на сертифициран ти позволява да искаш по-висока цена!)

И какво се получва:

Ако една несертифицирана фирма взема 100 лв. за единица продукция, то сертифицираната взема 200 лв. Банката ти отпуска 200 лв. кредит с 14% лихва (например), което означава че трябва да платиш 228 лв. за единица продукция. Европейските фондове ти връщат 20% от заема (от 200 лв. = 40 лв.), но не и от лихвите! Така че сметката ти с лихвите става 188 лв. за единица продукция! Или вместо 100 лв. плащаш 188 лв. ПЛЮС кандидатстваш пред Аг.Ен.Еф. за включване в програмата за европейски помощи, попълваш един куп административни и банкови документи, декларации, удостоверения за доходи и прочие бюрократични щуротии, които запълват работното време на един болюк държавни и банкови чиновници, чиято "народополезна" дейност на практика ти струват 88 лв. над 100-те!

Та това е положението. Важното е оборот да става.

Даниел Божилов

2 Коментара

Дамян Яков

1 hour before

Тези пари се КРАДАТ не от случайни, а добре познати публично известни депутати.

Коментирай

Дамян Яков

1 hour before

Тези пари се КРАДАТ не от случайни, а добре познати публично известни депутати.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.