144 години от обесването на Апостола на свободата Васил Левски

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/144-godini-ot-obesvaneto-na-apostola-na-svobodata-vasil-levski/26017 SvobodnoSlovo.eu
144 години от обесването на Апостола на свободата Васил Левски

Днес отбелязваме 144 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. Левски е големият идеолог и неуморният организатор на българската национална революция. Неговите политически и държавнически виждания следват духа на най-доброто от европейските демократични принципи.

На Васил Иванов Кунчев българският народ е дал признателните имена Левски, Апостола и Дякона. След смъртта му, през 80-те и особено 90-те години на 19 в., в широка употреба влиза "Апостолът на свободата", за което особена заслуга има Иван Вазов.

БГНЕС

На 27 декември 1872 г. Васил Левски е заловен от турската полиция до Къкринското ханче край Ловеч. До последно османците не знаели кого са заловили и Левски бил откаран в Търново, за да бъде разпознат. Чак там станало ясно кой е той. Впоследствие е бил отведен в София, където бил предаден на съд.

Паметникът на Левски в София е открит през 1895 г.

В София Левски е изкарван на разпит шест пъти.Пред съдиите Апостолът прехвърля цялата вина за дейността на Вътрешната революционна организация върху себе си и предотвратява задържането на други нейни дейци. Смъртната присъда е издадена на 14 януари, потвърдена е седмица след това - на 21 януари 1873 г.

 60 подсъдими са осъдени на затвор и заточение и двама са обесени - Димитър Общи и Васил Левски.

На 18 февруари 1873 г. присъдата е изпълнена в околностите на София. Мястото на обесването на Васил Левски се намира в центъра на днешна София, където е издигнат негов паметник. A именно там от няколко дни деца от цялата страна са се заели със задачата да бъдат на почетен караул пред паметника на Васил Левски в столицата.

БГНЕС

Думите на Левски възкръсват в Националния военноисторически музей (СНИМКИ)

Инициативата е на Общобългарски комитет "Васил Левски" и ще продължи до края на седмицата. Според председателя на комитета Васил Василев малчуганите могат да разберат повече за Апостола, когато се докоснат до вещи, характерни за неговата епоха.

В инициативата се включват деца от 4-годишна възраст до 12 клас. По-големите пазители на паметника, сложиха и копие на униформата на Васил Левски, с която той се снима в Букурещ през 1868 г.

Двигателят на цялата инициатива Васил Василев е на мнение, че едва сега децата могат да усетят образа и делото на Апостола. Той посочи, че деца от цяла България ще застанат на почетен караул в София.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.