Адв. Екимджиев: Това, че Кьовеши не се срещна със Сарафов, е много ясен знак за българската прокуратура

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/adv-ekimdzhiev-tova-che-kyoveshi-ne-se-sreshtna-sas-sarafov-e-mnogo-yasen-znak-za-balgarskata-prokuratura/120731 SvobodnoSlovo.eu
Адв. Екимджиев: Това, че Кьовеши не се срещна със Сарафов, е много ясен знак за българската прокуратура

Това, че Кьовеши не се срещна със Сарафов, е много ясен знак за българската прокуратура. Формално тя беше поканена от Центъра за изследване на демокрацията, може това да е едно протоколно посещение. Хипотетично би могла да има и малко по-дълбока, многопластова дипломация - това, което излиза като информация във връзка с аферата “Лукойл” и непотвърдената информация, с голяма заявка и претенция за достоверност, че ЕК ще започне наказателна процедура срещу България за нарушаване на ембаргото. Според мен ни очакват сериозни сътресения, по линията на разследването на ЕК.

Това каза за ФрогНюз адвокат Михаил Екимджиев.

Ето го цялото интервю:

Адв.Екимджиев, вчера бившият главен прокурор Иван Гешев официално влезе в политиката. Ще успее ли неговия проект “Граждански блок”?


Не, защото Гешев никога не е имал достатъчно свои лични, чисто човешки и професионални качества да успее, нито като прокурор, нито като политик. Той получи изключителен шанс, защото в един момент кукловодите му го припознаха като актьор, който може известно време да се прави на главен прокурор и в интерес на истината успя да заблуди, особено в началото, че е и главен прокурор. 

През цялото време изпълняваше една бурлеска, която беше разпознаваема от юристите и хората, които имат представа какво действително би трябвало да представлява главния прокурор в правовата държава. Както знаете той се срещаше с ученици, въпреки, че тези срещи са опасни за тяхното интелектуално и морално развитие, нямаше кой да го спре.

Ходеше по махалите и кварталите с малцинствено население, което беше интересно забавление за хората, да го пипнат и да го видят. В един момент, когато същите тези кукловоди му дръпнаха шалтера, същите тези, които го поставиха на тази сцена, той се принуди да си бъде едновременно и сценарист и режисьор, и актьор, но се видя, че е абсолютно импотентен в това ново амплоа.

Първо се опита да играе героична поза, известно време се репчеше на Борисов , после изпълни това, което му беше казано, да си тръгне по живо по здраво, за да няма по-тежки последици за него. 

След характерно за някои психически заболявания циклично спихване, затихване на артистичните му функции, сега отново му е дошла активната фаза. Той има нужда от прожектори, медийно отразяване и аз с известно неудобство говоря това, защото в момента, ние с вас угаждаме на неговия нагон към всеславие и към суетата и егото му. 

Категорично той не може да бъде успешен политик, защото е слаб като актьор и ако именно кукловодите му не му помпаха чрез съдружните им медии неговия изкуствено създаден образ на главен прокурор, много бързо и за хората, които не са с юридически познания, щеше да им стане ясно, че царят е гол и Гешев не може да бъде юрист и главен прокурор.

Когато той нямаше подкрепата на тези кукловоди и на техните жълто-кафяви медии, стана ясно, че той не става и за политик, той е бездарен и слаб актьор и не би могъл без тяхната медийна и логистична подкрепа да изиграе успешно ролята си на политик, той просто ще бъде един откровен клоун, какъвто беше и като главен прокурор.

Как ви се струва присъствието на и.д. главен прокурор Борислав Сарафов на конференцията в Брюксел за разширяването на Шенген и ролята на България за сигурността по границите на Европейския съюз? Ще е убедителен ли за присъединяването ни в Шенген?

Докато го търпим като главен прокурор, то ще е горе-долу същото. Основният въпрос е има ли качества той да бъде главен прокурор, и ако ние и хората от “сглобката” сме решили да го търпят, защо пък да не бъде на такива срещи. 

След като ние като общество го легитимираме и вече месеци наред, а може да стане и години ще го търпим абсолютно непригоден и той като Гешев, с неговата дясна ръка и съпричастен към „Осемте джуджета“ и куп други безобразия в прокуратурата.

Иначе е напълно нормално един главен прокурор да участва в такива срещи, щом ние търпим да имаме такъв главен прокурор, защо да не участва и той. 

Въпросът е - е ли Сарафов за тази длъжност, с тези професионални качества?

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши пристигна на посещение в България. Как ще коментирате визитата й, дали е свързана с "Лукойл" по някакъв начин?

Формално тя беше поканена от Центъра за изследване на демокрацията, може това да е едно протоколно посещение. Хипотетично би могла да има и малко по-дълбока, многопластова дипломация - това, което излиза като информация във връзка с аферата “Лукойл” и непотвърдената информация, с голяма заявка и претенция за достоверност, че ЕК ще започне наказателна процедура срещу България за нарушаване на ембаргото.

Може да има и разговори в тази насока, защото тя призова да има разговори в България да се приеме текст в Наказателния кодекс, с който да се криминализира нарушаването на ембаргото срещу Русия. Според мен двете теми са свързани и според и ни очакват сериозни сътресения, както по линията на разследването на ЕК, евентуално и от Кьовеши, така и вътрешно политически, защото поне на пръв поглед изглежда, че в тази афера са замесени хора, които декларираха проевропейска и антируска позиция. Изглежда, че милионите рубли, които се раздават за подкупи, са били в състояние да променят тези принципни и високо моралистични позиции. А това, че Кьовеши не се срещна със Сарафов е много ясен знак за българската прокуратура. 

Адвокат Михаил Екимджиев е основател на Асоциацията за европейска интеграция и защита на човешките права. Практикуващ адвокат е в областта на международното публично право, наказателно право и защита на правата на човека. Осъществява процесуално представителство пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург и Съда на Европейския съюз в Люксембург. Едни от първите решения на Европейския съд по правата на човека и на Съда на Европейския съюз по „български” дела са по казуси на негови клиенти. Някои от тях провокират радикални законодателни промени и преодоляване на тоталитарни практики в правораздаването и административната дейност.

Интервю на Констанца Илиева

https://frognews.bg/

2 Коментара

Борис

преди 6 месеца

ЧШ,ми в евргейските среди това е модерно!Освен зависимости тоя окатин има и " специални потребности"!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.