Адв. Михаил Екимджиев: Днес Гешев не остава без работа, ще се чака указ на президента

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/adv-mihail-ekimdzhiev-dnes-geshev-ne-ostava-bez-rabota-shte-se-chaka-ukaz-na-prezidenta/111665 SvobodnoSlovo.eu
Адв. Михаил Екимджиев: Днес Гешев не остава без работа, ще се чака указ на президента

"Днес няма никакъв шанс да остане без работа, тъй като дори ВСС днес независимо с какво мнозинство - с 13 или 17 от пленума на ВСС гласуват неговото освобождаване, реално то настъпва, след като президентът издаде указ за освобождаването му." Така адв. Михаил Екимджиев коментира в ефира на БТВ какви са шансовете днес Гешев да остане без работа.

 Тоест, днес се прави първата и най-важна стъпка, тъй като според доминиращото развитие в правната доктрина президентът е длъжен да се съобрази с решението на ВСС той няма право да откаже издаването на този указ", допълни той.

"Президентът може да откаже издаването на указа само ако Конституционният съд е издал нарочно определение, с което е допуснал до разглеждане исканията на главния прокурор. До момента КС не е постановил такова определение, с което изрично да каже, че допуска за разглеждане тези искания. Първото искане е свързано с това дали ВСС, който е с изтекъл мандат, може да реши неговото освобождаване, но то е практически безпредметно, тъй като само преди няколко седмици КС реши по отношение на инспектората на ВСС, че въпреки изтеклия мандат той има право да взима валидни решения до избора на нови членове на инспектората", смята Екимджиев.

При тежкото компрометиране на този състав на ВСС, особено на прокурорската колегия, те очевидно нямат моралното право да участват в един толкова важен избор, какъвто е изборът на новия главен прокурор. Те биха могли да назначат изпълняващ длъжността главен прокурор до избора на нов главен прокурор и според мен политическите сигнали, най-вече от ГЕРБ и ДПС, сочат, че такъв ще бъде Борислав Сарафов", коментира адвокатът.

https://frognews.bg/

2 Коментара

ако отстранят Гешев

преди 10 месеца

това ще бъде доказателство че държавата се управлява от мафия

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.