АЕЖ: Парламентът да създаде анкетна комисия за разследване на държавна намеса в медиите

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/aezh-parlamentat-da-sazdade-anketna-komisiya-za-razsledvane-na-darzhavna-namesa-v-mediite/111709 SvobodnoSlovo.eu
АЕЖ: Парламентът да създаде анкетна комисия за разследване на държавна намеса в медиите

Асоциацията на европейските журналисти – България призовава Народното събрание да създаде специализирана анкетна комисия, която да провери съмненията за евентуална държавна цензура в електронните медии.

АЕЖ настоява парламентарна комисия да проучи съмненията, че властта използва регулатори, за да притискат националните телевизии да не отразяват теми от обществен интерес, когато тези теми биха накърнили репутацията им. Сигнали за това има отдавна, но съвсем доскоро назоваването на проблема беше табу за много журналистите, разполагащи с достъп до национален ефир.

Една парламентарна анкетна комисия би могла да разследва потенциална намеса на държавата посредством регулаторните органи или други институционални механизми в редакционната независимост на медиите, посочват от АЕЖ.

Като минимум, тази парламентарна комисия трябва да изслуша членовете на съответните регулаторни органи от последните пет години, а именно в периода 2017-2022, но също и основните действащи лица в два от големите скандали “Барселонагейт” и “Осемте джуджета” – Бойко Борисов, Иван Гешев и Борислав Сарафов, подчертават от АЕЖ.

Трябва да бъдат изслушани и ръководствата на трите национални телевизии, а също и на Българското национално радио, както и журналисти от медиите, които биха искали да свидетелстват и могат да разкажат за евентуални практики на политическа цензура, добавят още от АЕЖ.

https://eurocom.bg/

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.