АФЕРАТА „ХЕМУС”: Къде са отишли милионите за строежа на магистралата?

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/aferata-hemus-kade-sa-otishli-milionite-za-stroezha-na-magistralata/5973 SvobodnoSlovo.eu
АФЕРАТА „ХЕМУС”: Къде са отишли милионите за строежа на магистралата?

Коментират адвокат Николай Хаджигенов и продуцентът Виктор Димчев

Нов сериозен спор избухна във вторник между вътрешния министър и партия ГЕРБ. Бойко Рашков беше извикан на разпит в Прокуратурата заради аферата „Хемус”. След разпита пред журналисти Рашков обвини бившите управляващи, че част от авансовите плащания са се връщали директно към тяхната партийна централа. От ГЕРБ отрекоха и го заплашиха със съд. А от Прокуратурата казаха, че при разпита Рашков не е посочил нищо конкретно.

„Този сценарий изглежда невероятен. Месеци наред се случват някакви трансфери на големи суми пари, които имат конкретни извършители. Във всяка банка има камери, всеки един извършител – изпращач или получател на такива суми, може лесно да бъде намерен. Факт е, че разследване не се случва. Вместо това се хвърлят в публичното пространство непрекъснато различни суми, числа, контрагенти. Това ми звучи несериозно. ГЕРБ е партия от хора, не може тя да е извършител на престъплението, може конкретен човек да е направил това”, заяви продуцентът Виктор Димчев.

На друго мнение е адвокат Николай Хаджигенов. Той попита къде е финансовото разузнаване.

Тази банка, от която са изтеглени, дали са имали такава наличност, дали са ги заявили в БНБ, дали изобщо е извършен такъв трансфер”, попита  Хаджигенов.

„ГЕРБ никога не изхарчиха за нещо смислено парите от субсидията си. Трупаха едни 15 милиона по сметките. От какво се финансира тази партия? Те харчеха милиони по кампаниите. Такъв тип партии винаги са се финансирали по мръсен начин”, заяви Хаджигенов.

Според Виктор Димчев не е ясно „дали изобщо са теглени такива пари, което е просто установим факт, който полицията може да установи за 1 час”.

„Знаем. Човекът е в ареста”, заяви Хаджигенов.„С тази Прокуратура каквото и разследване да има, то ще умре. С нетърпение чакам ГЕРБ да започне да съди Бойко Рашков. Това е перфектен начин да скипнат Прокуратурата”, заяви Хаджигенов.

Според Димчев вътрешният министър Бойко Рашков „се държи изключително арогантно”. „За мен това не е сигурен свидетел и не знам дали изобщо има такъв случай”, заяви Димчев. „Може би за пореден път си измисля и хвърля разни неща, както преди всичките избори миналата година”, заяви Димов.

„ГЕРБ-ерската пропаганда е умилителна всеки път. Има доказателства, но за да ги видим, трябва да има Прокуратура. А не Прокуратура, която се опитва да скрие всичко”, заяви Хаджигенов.

„Вероятно ще видим още един епизод на сценария „Илчовски”. Един човек, който каза, че знае коя е Мата Хари, виждал е кюлчета, но се покри и не може да докаже нито едно от твърденията си”, смята Виктор Димчев.

Хаджигенов отново попита: „Финансовото разузнаване къде спи?”

„Няма движение в Прокуратурата, но МВР разследва”, смята адвокат Хаджигенов. Той се съмнява, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов би го съдил. „Чакам с нетърпение процесът, който ГЕРБ ще заведе срещу Бойко Рашков. Чакам с нетърпение и процус, в който няма прокуратура", каза Хаджигенов.

nova.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.