Агнешкото удря 40 лева за Великден

В съседна Гърция цените на продуктите от т.нар. „Великденска кошница“ падат

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/agneshkoto-udrya-40-leva-za-velikden/131154 SvobodnoSlovo.eu
Агнешкото удря 40 лева за Великден

В съседна Гърция цените на продуктите от т.нар. „Великденска кошница“ падат

Макар до Великден да има още близо месец, търговците вече запретнаха доволно ръкави ви повишиха цените на агнешкото месо.

Цифрата за килограм на места вече чукна 33 лева, а според търговците до празника не е изключено цената да достигне до внушителните 40 лв./кг.

 

През миналата година цената на килограм агнешко месо стигаше до 25 лева и въпреки това предизвика бурното възмущение на клиентите, и доведе до силно ограничаване на пазаруването. Мнозина дори изключиха изобщо празничната мръвка от трапезата си.

 

Търговците пък на свой ред оправдаха солената цена с кризата в животновъдството и липсата на агнета. Така или иначе обаче всички са наясно, че с наближаването на празника цените винаги тръгват нагоре, вместо да се задържат или пък да паднат.

 

В съседна Гърция например килограм агнешко месо се търгува на цена между 10 и 13 лева. За разлика от родните търговци, там продавачите свалят цените преди Великден и може да падне дори до 8 евро – тоест на половина на нашите.

 

Освен това в Гърция има т.нар. „Великденска кошница“, включваща празничните продукти, на които цените биват понижени и никой от търговците не си позволява да посегне и да качи цифрите, тъй като рискува да попадне под ударите на сериозни санкции.

 

За разлика от гърците, нашенци ежегодно обикалят из магазините в търсене на по-евтино месо, което обаче задължително да е родно производство. За съжаление заради тежката криза, която е превзела животновъдството през последните години родното месо става все по-дефицитно, а вносното залива щандовете на магазините.

 

За да е лесно разпознаваемо за клиентите, родното месо всяка година бива обозначено с цветен печат, различаващ го от вносното. Обикновено най-голямо количество агнешко месо се внася от Македония.

Източник: Уикенд

3 Коментара

гошо

преди 3 седмици

Това УикенТ е голям парцал.

Коментирай

Борис

преди 3 седмици

Ами нали сме в "Еврогейския съюз"!А нашите бракя от тамо Вардаро с право го поебуват "Еврогей"союзот!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.