Асен Ангелов, ПСС: Препоръчвам маршрута от хижа „Алеко“ за възрастните и неопитни туристи, които ще изкачват Черни връх за Деня на туризма

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/asen-angelov-pss-preporachvam-marshruta-ot-hizha-aleko-za-vazrastnite-i-neopitni-turisti-koito-shte-izkachvat-cherni-vrah-za-denya-na-turizma/24560 SvobodnoSlovo.eu
Асен Ангелов, ПСС: Препоръчвам маршрута от хижа „Алеко“ за възрастните и неопитни туристи, които ще изкачват Черни връх за Деня на туризма

Фокус: Г-н Ангелов, очаква се 3000 души да изкачат Черни връх в неделя по повод Деня на туризма , какви мерки ще предприеме Планинската спасителна служба (ПСС) за това масово мероприятие в планината?

Асен Ангелов: Мерките са стандартни. На 24 часа се сменя по един щатен служител през делничните дни, като събота и неделя нарядът е от около 20 души. Всяка събота и неделя има доброволни спасители на наряд, които поемат дежурство от събота сутрин до неделя вечер. Това е стандартният технически план. За всички други мероприятия, за които се изисква допълнително участие на ПСС се правят уговорки в централата. Става въпрос за състезания, мероприятия и други прояви.

Фокус: Планинската спасителна служба има ли готовност с достатъчен брой екипи предвид потокът от туристи?

Асен Ангелов: Ако няма предварително заявяване предварително необходимост от повече служители, нещата са стандартни – щатен служител и доброволен наряд.

Фокус: Какви са съветите ви към туристите, които ще се включат в отбелязването на празника?

Асен Ангелов: Съветите са като всички, които бихме дали на хора отиващи в планината. Трябва да се подготвят, да си заредят телефона, да преценят дали състоянието им позволява преход в планината. Зареденият телефон е важен, за да могат да държат връзка с нас при възникване на инцидент. Не е маловажно да си направят планинска застраховка. При инцидент това им покрива разходите по нашата работа.

Фокус: Каква трябва да е екипировката на туристите в неделя?

Асен Ангелов: Екипировката трябва да е според сезона. Хубаво е да си носят резервни дрехи за лошо време. Винаги е добре човек да има повече неща от необходимото. Биха могли да се изредят много неща. Не всеки например си носи аптечка, GPS, карта, компас. Хората приемат района на „Алеко“ и Витоша като парк до София и не идват много подготвени.

Фокус: На събитието с е очакват и представителите на клубовете на туристите ветерани от цялата страна. Подценяват ли силите си възрастните хора и имате ли по-специални съвети към тях?

Асен Ангелов: Най-вероятно ги подценяват. Според мен понякога желанието им да се качат на върха е по-голямо от възможностите им. Необходимо е сами да си преценят, нямаме контролни функции да спрем някого да прави нещо. Можем само да дадем препоръки, но ако човек не дойде конкретно дотук, за да каже какви са му намеренията и какво иска да прави, няма как да ги контролираме. Всеки сам трябва да прецени здравословното и физическото си състояние, както и метеорологичната обстановка.

Фокус: Кой от трита лъча за изкачване им препоръчвате от хижа „Алеко“, от хижа „Планинец“ или откъм Железница?

Асен Ангелов: От „Алеко“ е най-краткият и лек вариант по пътя към Черни връх. Имам предвид черният път, който зимата е зелена писта.

Фокус: За тези туристи, които нямат опит в планината кой е подходящият маршрут?

Асен Ангелов: На туристите без опит препоръчвам същият маршрут от хижа „Алеко“. Пътят се поддържа, има маркировка и лек за преход.

Фокус: Какво показва практиката възникват ли инциденти, когато има много хора в планината?

Асен Ангелов: Всякакъв вид неща се случват в планината- изгубвания, травми, но винаги вероятността за инцидент при много хора е висока. В минали години при такива мероприятия не мога да кажа какво се е случвало. Нямам такава статистика, но както всяка събота и неделя, когато има голям брой хора и при наличие на хубаво време вероятността да се случи инцидент в планината е по-голяма.

Фокус: Каква е културата на българските туристи и след такива прояви остават ли боклуци в планината?

Асен Ангелов: Това ще трябва да дойдете да го видите. Не специално от такива мероприятия, а като цяло хората, които се качват на Витоша, оставят камари боклуци. След тях е бунище.

Деница КИТАНОВА

Резултат с изображение за черни връх

агенция "Фокус" 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.