Асен Василев в скандалния запис: Поне местните избори ще ги правим с наше МВР

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/asen-vasilev-v-skandalniya-zapis-pone-mestnite-izbori-shte-gi-pravim-s-nashe-mvr/110814 SvobodnoSlovo.eu
Асен Василев в скандалния запис: Поне местните избори ще ги правим с наше МВР

Депутатът Радостин Василев публикува пълния запис от заседанието на Националния съвет на "Продължаваме промяната", проведено на 21 май от 22.00 часа и продължило до ранни зори на следващия ден. Поводът за заседанието е подкрепа за правителство с ГЕРБ-СДС.

Днес по обяд Василев обяви на пресконференция, че ще напусне парламентарната група на ППДБ, защото не може да подкрепи прегръдката с ГЕРБ.

Той пусна и акценти от записа, от които се чува как Кирил Петков обяснява на своите депутати за предложението за ротационни премиер, като се чуват и много смущаващи факти.  

 

Най-скандалното е изявлението на Асен Василев: "Службите са наши. Ръководствата им са съгласувани с посолствата и одобрени от посолството".

Асен Василев допълва, че имената на шефовете на службите са синхронизирани с посолството.
По думите на Петков Борисов не е искал към момента да има главен прокурор, се чува от скандалния запис. 

 

Очаквано записът предизвика бурни реакции и крайни оценки сред политическите сили. Преговарящите за правителство с втория мандат ГЕРБ и ПП-ДБ видяха в действията на Василев опит да се провали съставянето на кабинет. 

"Записът е от четири часа и половина и не е таен", каза Василев. Той пусна пред журналистите част от него като каза, че не е манипулиран.Ето част от тях:

Кирил Петков: Сега ядем яко бой, късат се ризи - "вие сте предатели на живота ни", но залагаме застраховка Мария Габриел, която си мечтае да бъде премиер, а Борисов се изпира през този вариант, няма съмнение, защото те са коалиционно, въпреки че ние ще казваме, че е само Мария Габриел, а тя не е била в България.

Кирил Петков: Имаше дъжд от всякакви лидери, които звъняха по телефоните, включително аз от на Г-7 в момента - и Урсула, и Шарл Мишел ми звъняха вчера и днеска.

Кирил Петков: Днес имах разговор с Урсула, като ѝ зададох точно този въпрос - "ако ще има възможност за такова правителство, обещаваш ли да ни пуснеш". Тя вика "за Шенген ви е много голям шансът, за еврозоната - трябва да го измислите как да заобиколите правилата, смисъл да влезете в рамките". И аз казах "може ли да мислим за инфлация, която да е минус ефекта на Украйна" и тя ми вика "не ме цитирай, но ще се опитам да ти помогна".

Кирил Петков: В Брюксел моралът не е единственият критерий, който се оценява от хората.

Кирил Петков: Говорено е със службите, че ще бъдат сменени, ако сме в ротация.

Асен Василев: Да и само да кажем, че наши имена са синхронизирани с посолството.

Асен Василев: Това означава, че по предложение на министър-председателя парламентът ще утвърди ръководители на ДАНС, главен секретар на МВР, ДАР, НСО, ДАТО, мисля че. Военно не знам дали ще го пипаме. Това са наши хора, които са одобрени от посолството.

Кирил Петков: Външни консултанти да ни помогнат с част от структурирането на службите. Тези външни консултанти да не са кой да е.

Асен Василев: Само един анализ - това правителство ще продължи до момента, в който Бойко се страхува от Гешев и от президента.

Кирил Петков: Борисов към днешна дата, това е важно да го кажем, каза, че иска да няма главен прокурор. Разбира се, знаем мотивацията каква е.

Кирил Петков: Какво става, ако утре или вдругиден повдигнат обвинение на Борисов? Тука едно - не казвам, че това е наше предложение или наше решение, но Христо Иванов даде едно предложение за това нещо и то е казваме, че се прави Комисия по имунитета, защото той вероятно няма да е само на Борисов, това ще се види, и тази Комисия работи, докато се смени Конституционната реформа и се използват европейските стандарти за вдигане на имунитет.

Асен Василев: Идеята на Христо Иванов е да се въведе европейски правилник от ЕП, което означава, че поне 6 месеца ще се влачи имунитетът на Бойко в някаква комисия, която ще разглежда всички доказателства лист по лист и перо по перо. Докато не се отстрани Гешев като главен прокурор, не мисля, че Бойко ще иска да ходи на избори и да му падне имунитетът.

Кирил Петков: Това си е типично борисовско. И той през цялото време се опитва да отваря тази опция, затова, защото само ние можем да го изперем. ГЕРБ е само един бранд на голямото зло, което стои отзад. И тук може да се отиграе - основен маркетинг бранд за нас, но не и реален враг. Можем да се правим на интересни по телевизията, да казваме "джентълменските уговорки". След следващите избори стоиш до тоалетната на парламента и те заобикалят. Защото истината е, че цялата схема, която ние направихме тези 2 години, интелектуалците са 7% до 10%. Ако пуснеш народа, както е структуриран в момента, ние трябва да сме 10% с ДБ, с всичко. Направихме леко ала-бала през президента, вкарахме един кон, лека-полека естествения процес, ако успеем да направим нещо, ще бъде това.

В записа в началото Кирил Петков обяснява на колегите си как са протекли разговорите с Борисов и Мария Габриел и какви са били вариантите за правителство. Съпредседателят на ПП споделя: "Даже говорихме за Илиян Михов от Сингапур като сценарий, защото е един пич, който става за премиер и ние му имаме доверие", споделя на депутатите си Петков.

"Борисов каза: "Аз не искам Асен да е извън кабинет, защото отвънка само да бие по нас", обяснява още той позицията на лидера на ГЕРБ.

Когато думата взима Асен Василев, той казва: "Ако отидем на избори, след моите разговори в Хасково, сигурен съм и вие сте имали подобни разговори по места, въобще не е ясно дали ще отидем на избори заедно с ДБ. Ако отидем на избори без ДБ, няма да се борим за първо място, евентуално за трето."

"Като цяло, поне местните избори ще ги правим с наше МВР", обяснява варианта за ротационен кабинет Асен Василев.

Асен Василев (2:05:44 ч. от записа). "Имаме ли договорка, че ще натикаме ДПС в ъгъла?", са попитани лидерите на ПП.

Асен Василев отвръща: "Това няма да се случи, защото Христо (Иванов – бел. ред.) не заради ГЕРБ, а заради нашите мили коалиционни партньори, които искат да правят конституционна реформа (...), днес се обади на Карадайъ, за да си говорят за конституционна реформа".

Чуйте записа тук:

https://epicenter.bg/

2 Коментара

Един човек

преди 3 месеца

ГНУСНО! Като самите тях

Коментирай

Венци

преди 3 месеца

Още ли не са арестувани?

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.