Атанас Стоянов – Мравката, кмет на община Сандански източва бюджета с ремонт за 1 000 000 лв. (ДОКУМЕНТИ И СНИМКИ)

Поръчката е за укрепване на срутище и първоначално е била на двойно по-ниска стойност

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/atanas-stoyanov-mravkata-kmet-na-obshtina-sandanski-iztochva-byudzheta-s-remont-za-1-000-000-lv-dokumenti-i-snimki/112197 SvobodnoSlovo.eu
Атанас Стоянов – Мравката, кмет на община Сандански източва бюджета с ремонт за 1 000 000 лв. (ДОКУМЕНТИ И СНИМКИ)

Поръчката е за укрепване на срутище и първоначално е била на двойно по-ниска стойност

Кметът на Сандански от ВМРО, Атанас Славчев Стоянов – наричан "Мравката", беше обвинен в сериозно източване на бюджетни средства, свързано с ремонта на срутище на четвъртокласен път до село Виногради. Според източник от Общинския съвет на курортния град, кметът съмнително разходвал огромната сума от 1 милион лева за ремонта, който е бил оценен на поне двойно по-ниска реална стойност.

Информаторът твърди, че разкритата криминална схема е напълно доказуема документално и е задължително да попадне в полезрението на прокуратурата, въпреки затрудненията, които засегнаха работата на държавното обвинение.

Според източниците, скандалната ситуация се разиграва през 2021-та година, когато общината обявява процедура за проучване и проектиране за укрепване на свлачището на пътя Катунци-Чучулигово/Враня-Хърсово-Виногради. Проектът за ремонта е изготвен от доцент Кирил Ангелов от Минно-геоложкия институт за негова сметка, а после фирмата му "Бондис" ООД спечелва търга за ремонта на стойност от 487 000 лева.

 

След изчакване от над половин година, кметът на Сандански неочаквано анулира търга, без да предостави обосновка и нарушавайки законодателството. Администрацията на "Мравката" след това обявява нов търг, с цел да спечели определен кандидат – Румен Михайлов, ром от Самоков

Началната цена за ремонта на свлачището, оценена на 487 000 лева, е "актуализирана" до над 1 000 000 лева, възмущава се източника от общината.

Търгът е проведен съгласно чл. 119 за отложено плащане, като администрацията на Сандански безцеремонно използва експертното проучване на доц. Ангелов, без да му заплати и стотинка за него.

Интересен факт е, че споменатият Румен Михайлов се представя като служител на Комисията за бедствия и аварии, която в момента се нарича Междуведомствена комисия за възстановяване и подпомагане при Министерски съвет, и твърди, че е близък до Людмил Върбанов, началник на сектор "Възстановяване и подпомагане" в Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" на МВР.

Източникът признава, че зад цялата схема се крие криминална дейност, целяща източване на общинския бюджет, и това се случва непосредствено преди местните избори през есента.

Източник: narod.bg

 

1 Коментара

Васил

1 year before

Голяма новина в България ще е ако бюджетът НЕ е източен при ремонти и т.н.Кой и как ще спре това нещо? В София има само 11 екипа на "Бърза помощ". При инфаркт и инсулт например всяка минута закъснение може да е фатална.България е с най-висока смъртност в СВЕТA...Кога ще им потърсим сметка И за това?

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.